Zona Metropolitană Botoşani la Forumul Dezvoltării Durabile a Judeţelor Moldovei

forum_800x450În ziua de 5 februarie, Florin Simion Egner a reprezentat  „Zona Metropolitană Botoşani” la „Forumul Dezvoltării Durabile a Judeţelor Moldovei”, organizat la Iaşi de Universitatea „Apollonia”. La Forum au participat europarlamentari şi parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, ai mediului universitar, reprezentanţi semnificativi ai mediului de afaceri.

Dezbaterile forumului au fost generate de o prezentare surprinzătoare a nivelului de dezvoltare al judeţelor Moldovei în comparaţie cu celelalte regiuni istorice din România, prezentare făcută de profesorul  universitar Vasile Burlui şi continuată de senatorul Varujan Vosganian şi europarlamentarul Maria Grapini.  Decalajele sunt semnificative şi continuă să crească. Astfel, dintre cele 60 de miliarde alocate pentru investiţii în România, numai 1,6 miliarde sunt pentru Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Est, o zonă „repetentă”  în care nu există nici o autostradă  iar procentul de salariaţi este de 16% în comparaţie cu peste 25 % în Muntenia şi Transilvania. Dintre cele 272 de regiuni ale Uniunii Europene analizate în Raportul Juncker, Moldova este pe ultimul loc din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare.

Florin Egner a participat la dezbaterile  Secţiunii  6: „Agenţii de dezvoltare regională, administraţii judeţene, municipale, urbane”, unde a transmis un mesaj din partea Primarului Ovidiu Portariuc.

În cele 2 intervenţii, acesta a subliniat că  decalajele pot fi reduse  în primul rând prin promovarea  unor oportunităţi locale, cum sunt cooperarea transfrontalieră sau înfiinţarea învăţământului superior de stat, proiect iniţiat la Botoşani de primarul Ovidiu Portariuc.

Florin Egner a fost invitat după dezbateri la postul de televiziune „Prima TV” Iaşi.  Aici, directorul „Zonei Metropolitane Botoşani” a vorbit pe larg despre aceste două iniţiative, dar şi despre obiectivele administraţiei publice locale.

La forum a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu.  Egner şi Sorescu  au semnat, alături de cei mai mulţi dintre participanţi, „Declaraţia de la Iaşi”, un apel prin care sunt solicitate Comisiei  Europene, Parlamentului şi Guvernului României promovarea  prioritară a finanţării proiectelor care vizează reducerea decalajelor.