​LECTURI DE POEZIE LA MEMORIALUL IPOTEȘTI

O nouă lectură de poezie  va avea loc la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu în data de 11 mai, începând cu ora 13.00, în amfieatrul Laurențiu Ulici, invitatul lunii mai fiind poetul ieșean Nicolae Panaite.

Nicolae Panaite (n. 1 martie 1954, Șcheia, Iași) este poet, publicist și editor. A absolvit Facultatea de Științe Juridice a Universității „Al.I.Cuza” din Iași.

A debutat în 1972 cu poezii în revista Convorbiri Literare. În 1981, i-a apărut primul volum de poezie –  Norul de marmură (17 poezii din volum, intitulate „Fragment”, au fost cenzurate) –, publicat în urma câștigării concursului de debut organizat de Editura Cartea Românească. Au urmat: Alergarea copacului roșu (Editura Junimea,  1985), Semnele și înfătișarea (Editura Cartea Românească,  1989), Semnele și înfătișarea (Editura Moldova,  1995 – reeditare cu adnotări și completări), Aproape un cerc (Editura Alfa,  2002), antologiaVestirea (Editura Alfa,  2002), Glorie anonimă (Editura Timpul, 2007 – Premiul Uniunii Scriitorilor din România), Purpură şi iarnă (Editura Dacia XXI, 2012), Seceta (Charmides, 2015). A îngrijit volumele: Poemele Iașilor, antologie (Editura Alfa, 2008), IAȘI –  Scânteia libertății: 14 Dec. 1989 – 14 Dec. 2009 (Editura Alfa, 2009).

Poemele sale au fost traduse în suedeză, rusă, spaniolă, franceză, arabă, franceză.

Referindu-se la volumul Purpură şi iarnă (Editura Dacia XXI, 2012), în care Nicolae Panaite a adunat o parte din poemele cuprinse în cele şapte cărți pe care le-a publicat între anii 1981-2010, Mircea Bârsilă identifică două secţiuni: poeme în vers alb şi poezii rimate şi ritmate, despre care afirmă: „Dacă poemele din prima serie se află sub semnul revoltei interioare, generată de presiunea însingurării, de teama de timp, de damnaţiunea de rob al propriei «mâini scriitoare» sau de agresiunea cuvintelor care dau buzna peste poet, «spărgând geamurile», în cele din «seria religioasă» sunt valorificate atât tema întristării celui ce caută desăvârşirea sufletească în iubirea de Dumnezeu, cât şi bucuria extatică declanşată de anumite revelaţii ale divinului”.

Despre poezia lui Nicolae Panaite, Grigore Ciper scrie că „este plină de semne şi simboluri”, Nicolae Panaite fiind „poetul unei doctrine poetice generale, elaborate şi propagate cu multă migală”.

Nicolae Panaite a fost inițiatorul și cofondatorul Cenaclului literar Junimea, al Studioului de Poezie ieșean, al revistei Moldova, al  săptămânalului Timpul, membru fondator al Casei Editoriale Moldova – Iași, al Editurii Alfa – Iași.  În perioada 2011-2016, a fost redactor-șef al revistei Cronica veche, iar din 2016  este director fondator și coordonator al revistei Expres cultural.

Pentru întreaga activitate literară, Preşedinţia României i-a conferit, în 2004, medalia Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

(Visited 167 times, 1 visits today)