Cele mai citite

loader-image
Botoșani
09:04, 18 iulie 2024
temperature icon 29°C
cer acoperit de nori
Humidity 61 %
Wind 11 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 13 Km/h
Clouds Clouds: 93%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:33
Sunset Sunset: 20:05

Ultimele Știri

24 de intervenții ale pompierilor botoșăneni, în ultimele 24 de ore

7 iunie 2023 | Eveniment

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit în 24 de cazuri, care au vizat:

▪ acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 13 situații;

▪verificarea secției ATI de la Spitalul de Urgență Județean „Mavromati” Botoșani;

▪️ acordarea de sprijin refugiaților din Ucraina;

▪️ asigurare a măsurilor p.s.i. la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD și pe timpul unor manifestări cu public numeros;

▪️ înlăturare a pericolului de incendiu;

▪ stingerea a trei incendii produse în locuințe / gospodării, astfel:

– 06 iunie a.c., în localitatea Strahotin. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dângeni. Aceștia au constatat faptul că ardea adăpostul animalelor. Din fericire, pompierii au reușit să stingă flăcarile fără ca acestea să se extindă. Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza jocului copiilor cu focul.

Pentru a preveni astfel de evenimente, nu lăsați la îndemâna copiilor chibrituri, brichete sau alte mijloace de aprindere. Focul îi fascinează pe copii. Brichete, lumânări sau chibrituri sunt lucruri pe care ei le văd ca pe un mijloc de a experimenta. O joacă nevinovată însă, se poate transforma într-un incendiu de proporții.

– 07 iunie a.c., în municipiul Botoșani, unde acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări de la un coș de fum neprotejat față de materialele combustibile. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.).

▪ 07 iunie a.c., în localitatea Trușești, unde vegetația uscată din apropierea cantonului CFR a luat foc. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. A ars vegetația uscată de pe aproximativ 80 de metri pătrați.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri