Anul trecut, 5 729 de botoşăneni, dintre care 430 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut 5 916 misiuni, ceea ce înseamnă o medie 16 intervenţii pe zi.
Față de 2023, anul trecut, intervențiile SMURD au crescut cu 19%.
Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, în perioada analizată, 403 de persoane, dintre care 60 copii.
Principalele motive pentru care botoșănenii au cerut ajutorul SMURD sunt: intoxicații, afecțiuni cardiace, traumatisme, arsuri, stop cardiorespirator, afecțiuni neurologice sau psihiatrice, accidente rutiere și transport persoane supraponderale.
Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicilor, 71 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.
186 de angajați MAI au fost instruiți, în 2024, în domeniul acordării primului ajutor.
Pompierii botoșăneni în sprijinul oamenilor afectați de inundații, din județul Galați
84 de pompieri botoșăneni au intervenit, în perioadele 19 – 22 septembrie și 26 septembrie – 1 octombrie, în sprijinul cetățenilor din Slobozia Conachi și Cudalbi, afectați de inundațiile devastatoare din septembrie. Timp de aproape două săptămâni, aceștia au acționat pentru evacuarea apei și mâlului din 94 de gospodării, case și anexe . Totodată, au făcut tot posibilul pentru a salva și bunurile oamenilor. Au mai acționat și pentru curățarea drumurilor locale, podețelor și rigolelor de aluviunile aduse de ape și încărcarea deșeurilor. În total, au fost decolmatate 45 de podețe și mai multe șanțuri pe o distanță de aproximativ 3.500 de metri liniari.
În contextul codului roșu de precipitații abundente, salvatorii din Botoșani au participat la evacuarea populației și monitorizarea zonelor aflate în pericol de a fi inundate, în localitățile Tîrgu Bujor și Băneasa.
Pe lângă înlăturarea efectelor inundațiilor, cei pompieri botoșăneni au oferit și suport emoțional oamenilor afectați.
Misiuni pirothnice
În 2024, echipa pirotehnică a avut 18 misiuni de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată din care două de distrugere în mod controlat.
Proiectile explozive și perforante, grenade de mână defensive, bombe de aruncător, precum și alte elemente de muniție, toate ar fi putut deveni periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi sunat la 112 și nu ar fi cerut ajutorul pirotehnicienilor. 21 astfel de obiecte au fost găsite, anul trecut, pe raza județului Botoșani.
La fiecare caz, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit în cel mai scurt timp pentru detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea muniției în condiții de siguranță până la distrugerea acesteia.
Au fost ridicate opt proiectile explozive, șase proiectile perforante, trei bombe de aruncător, o grenadă de mână defensive, un cartuș, și două alte elemente de muniție din localitățile Botoșani, Lozna, Tudora, Ripiceni, Baranca, Dracșani, Săveni, Răchiți, Ștefănești, Arborea și Todireni.