În anul 2024, cadrele Inspecției de Prevenire au efectuat 888 controale la instituții și operatori economici.
Pe timpul desfășurării acțiunilor de contol au fost constatate peste 1.485 de încălcări ale legislației din domeniul situațiilor de urgență. Au fost aplicate 1456 sancțiuni contravenționale, din care 153 amenzi în cuantum de aproximativ 1.770.000 lei.
Totodată, s-au aplicat și 22 de sancțiuni complementare, respectiv oprirea funcționării ori utilizării unor construcții (3 situații), pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu ( 18 situații) și pierderea valabilității avizului de securitate la incendiu (1 situație).
Anul trecut au fost primite aproximativ 952 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații/ acorduri privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Mai bine de jumătate dintre solicitări au fost soluționate favorabil. Celelalte au primit adrese de neîncadrare, completare documente sau au fost respinse.
În anul 2024, activitatea de informare și educare preventivă s-a concretizat într-un număr total de aproxmativ 1200 dinstruiri la operatori economici, instituții publice și localități, puncte de informare preventivă, lecții deschise și acțiuni de informare și educare preventivă, exerciții de alarmare/evacuare la care au participat peste 38.000 de persoane.
La nivelul județului au fost organizate activități menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor.
Au fost desfășurate acțiuni tip „Ziua Porților Deschise”, expoziții de tehnică, acțiuni de informare și educare preventivă în municipiu și județ, lecții deschise și de prim ajutor, acțiuni în biserici, sub sloganul „Împreună, mai pregătiți”, acțiuni preventive sub genericul „Vacanță în siguranță”, în cadrul „Săptămânii Protecției Civile”, „Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor”, „Zilei Internaționale a Copilului”, „Detector pentru viață”, „Zilei Pompierilor din România”, Zilei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Programelor „Școala Altfel”, „Școala Verde” și campaniilor „Marți -13” și „Un cămin sigur pentru copilul tău”
În toate localitățile au fost continuate campaniile „Nu tremur la cutremur”, „RISC”, „Ai grijă la cea mai mare grijă – siguranța copilului tău”, „Împreună pentru siguranță”, „Stop incendiilor de vegetație uscată”, „Atenție la muniția rămasă neexplodată”, „Un cămin sigur pentru copilul tău”, „Mie nu mi se poate întâmpla” și „FOC”, de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.