Cele mai citite

Vremea BT
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.

Ultimele Știri

Boboteaza şi Sfântul Ion au devenit sărbători legale. Bugetarii vor avea liber de la stat.

15 februarie 2023 | Fără categorie

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003, urmărindu-se instituirea, ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, a zilelor de 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza şi 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, se arăta în raportul comisiei de specialitate.

Proiectul a fost ințiat de un grup de senatori PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu și a trecut de Senat, tacit, la finalul anului trecut. Camera Deputaţilor a fost for decizional.

În motivare se invocă libertatea de religie garantată în „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, „Constituţia României” și în „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”.

Deasemeni se invocă faptul că peste 86% dintre români sunt creștini și pentru aceștia, Praznicul Botezului Domnului este o sărbătoare importantă și o mare parte dintre creștini sunt ”prezenți la biserică pentru a primi Agheasmă Mare. În tradiţia ortodoxă, Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează”.

„Eu sunt creştin ca şi dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza şi Sfântul Ion şi nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulţi români participă atât la Bobotează şi foarte mulţi români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulţi sfinţi sunt de Sfântul Ion”, spune Marcel Ciolacu.

Alte zile libere, potrivit Codului Muncii:

 • 1 ianuarie (duminică) – 2 ianuarie (luni) – Anul Nou;
 • 24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române;
 • 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși sau 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici;
 • 16 aprilie (duminică) – 17 aprilie (luni) – Paștele ortodox sau 9 aprilie (duminică) și 10 aprilie (luni)- Paștele catolic;
 • 1 mai (luni) – Ziua Muncii;
 • 1 iunie (joi) – Ziua Copilului;
 • 4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii;
 • 15 august (marți )- Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României;
 • 25 decembrie (luni) – 26 decembrie (marți) – Crăciunul.

Angajații care nu pot să își întrerupă activitatea la locul de muncă în zilele nelucrătoare vor fi compensați în perioada următoare prin zile libere. În această categorie intră românii care lucrează în unități sanitare, de alimentație publică cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

 

 

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri