Cele mai citite

Vremea BT
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.

Ultimele Știri

Calendar: Astăzi începe Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci timp de 40 de zile. Tradiții, obiceiuri, superstiții

15 noiembrie 2023 | Eveniment

Miercuri, 15 noiembrie, începe Postul Naşterii Domnului, una dintre cele mai importante perioade religioase din 2023. Cunoscut şi drept Postul Crăciunului durează 40 de zile, până la Sărbătoarea Naşterii Domnului.

Postul Naşterii Domnului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc.

Ca importanţă, este al doilea după Postul Paştelui, iar ca mod de postire, el este mai uşor decât primul, felul postirii fiind în legătură cu evenimentul Naşterii Domnului Iisus Hristos, unul dintre cele mai fericite din istoria mântuirii.

Postul Crăciunului este un timp sacru în tradiția creștin-ortodoxă, destinat purificării spirituale și fizice, pregătirii pentru sărbătoarea Nașterii Domnului și cultivării unui sentiment de comuniune și împăcare. Este marcat de practici specifice, restricții alimentare, rugăciune și meditație, precum și de o serie de superstiții și credințe populare.

Perioada de post începe miercuri, 15 noiembrie și ține până în 24 decembrie inclusiv. În Ajunul Crăciunului (24 decembrie) se ţine post negru, adică se mănâncă doar ­seara. Atunci se mănâncă de obicei grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină şi poame.

Postul Crăciunului 2023: semnificații religioase:

Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului, este o perioadă de pregătire spirituală și fizică pentru sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos în tradiția creștin-ortodoxă. Acest post are o semnificație profundă și este însoțit de anumite practici, superstiții și restricții.

Postul Naşterii Domnului este rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos.

Postul Crăciunului aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune, în aşteptarea venirii lui Mesia.

Ca vechime, cele dintâi menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau şapte zile, alţii şase săptămâni.

Cum s-a ajuns la Postul de 40 de zile:

Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile, cu începere de la 15 noiembrie.

Prin lungimea şi durata lui, acest post ne aminteşte de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, când prorocul aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră.

Practici și restricții alimentare în Postul Crăciunului.
Tradițional, postul implică abstinența de la carne, lactate, ouă și alte produse de origine animală. Peștele este permis în anumite zile stabilite de biserică.

În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie), dar și în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunți.

În Postul Crăciunului nu este bine să bei.

17 zile în care se poate mânca peşte
Anul acesta 17 dintre cele 40 de zile ale postului sunt zile în care se poate mânca peşte. În perioada Postului Naşterii Domnului este dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică până la 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul).

De asemenea, este dezlegare la peşte, ulei şi vin şi la fiecare sfânt cu priveghere, prăznuit în această perioadă. Mai este şi la praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri