Cele mai citite

loader-image
Botoșani
23:11, 24 iulie 2024
temperature icon 21°C
cer acoperit de nori
Humidity 87 %
Wind 9 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 13 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:41
Sunset Sunset: 19:57

Ultimele Știri

CJSU Botoșani : Măsuri dispuse la nivelul județului Botoșani pentru prevenirea unor situații de urgență

11 iulie 2024 | Eveniment

În contextul codurilor portocaliu și roșu de caniculă, prefectul Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, membrii Comitetului Județean pentru Situații Urgență Botoșani cu responsabilități în gestionarea fenomenelor meteorologice determinate de creșterea temperaturilor și a altor evenimente nedorite ce se pot produce pe perioada sezonului cald, pentru adoptarea unor măsuri în vederea prevenirii apariției unor situații de urgență.

Potrivit meteorologilor, mâine, județul Botoșani se va afla sub incidența unui COD PORTOCALIU de caniculă. Temperaturile maxime vor fi de 36-40 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sâmbătă și duminică va fi și mai cald, fiind instituit un COD ROȘU de caniculă. Sunt așteptate temperaturi de 37 – 41 de grade. Cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență au fost dispuse măsuri de amenajare a unor spații închise, dotate cu aer condiționat și apă potabilă pentru populație.

În vederea prevenirii și combaterii efectelor cauzate de creșterile de temperatură și depășirea indicelui critic de temperatură-umezeală, autoritățile locale vor avea în vedere identificarea și monitorizarea persoanelor vulnerabile.

Unitățile spitalicești au fost înștiințate să pună la dispoziția persoanelor afectate de caniculă, spații special amenajate, dotate cu aer condiționat, dozatoare de apă, medicamente, echipamente medicale, dar și mobilier adecvat pentru odihnă.

În aceste zile, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani își va intensifica activitățile de control la instituțiile și operatorii economici care își desfășoară activitățile în spații deschise.

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost înștiințate să monitorizeze situaţia şi să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în cazul producerii unor evenimente generate de caniculă.

Informare preventivă!

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

– evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

– consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

– mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

– păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

– limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;

– menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

– scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;

– reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;

– nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

– nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

– pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

– nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

– nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri