Concursul Național „Porni Luceafărul…” și-a desemnat câștigătorii!

Concursul Naţional de Poezie şi Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…” a ajuns la ediția a XLI-a și s-a desfășurat în perioada 10-12 iunie 2022.

Manifestarea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, alături de Societatea Culturală „Raluca Iurașcu” din Vorona și Fundația Culturală „Hyperion – Caiete Botoșănene”.

Concursul se desfășoară anual, pe trei secțiuni – Carte publicată, Poezie în Manuscris și Interpretare Critică a Operei Eminesciene – și are ca scop descoperirea tinerelor talente literare. La această ediție au fost înscrise 5 cărți la secțiunea „Carte publicată”, 21 de grupaje de poezie la secțiunea „Poezie în manuscris” și un eseu la secțiunea „Interpretare critică a operei Eminesciene”.

Premiile s-au decernat sâmbătă, 11 iunie 2022, începând cu ora 11:00, la Conacul „Raluca Iurașcu” din Joldești, odată cu lansarea Antologiei „Porni Luceafărul…”, care conține textele câștigătorilor ediției precedente.
Secțiunea CARTE PUBLICATĂ

Premiul I – Andreea T. Felciu – Frumusețea este (Marea Britanie)

Secțiunea POEZIE ÎN MANUSCRIS

Premiul I, Premiul Editurii Vinea și Premiul Revistei HYPERION- Ioana Bulancea (Iași)
Premiul al II-a și Premiul Revistei ARGEȘ – Alberto Păduraru (Botoșani)
Premiul al III-lea și Premiul Revistei BUCOVINA LITERARĂ – Mălina Grigoriță (Iași)
Mențiune și Premiul Revistei ZONA LITERARĂ – Alex Bodog (Arad)
Mențiune și Premiul Revistei ATENEU – Ștefan-Tudor Baciu (Iași)
Mențiune și Premiul Revistei CONTA – Ioana Prisacariu (Iași)
Mențiune și Premiul Revistei MONITORUL DE POEZIE – Andreea Duduman (Suceava)
Mențiune și Premiul Revistei SCRIPTUM – Ilie Raluca (Suceava)
Mențiune și Premiul Revistei PORTO-FRANCO – Ungureanu Paul (Suceava)
Mențiune și Premiul Revistei HYPERION – Liliana Rudișteanu (Dorohoi)

Secțiunea INTERPRETARE CRITICĂ A OPEREI EMINESCIENE

Premiul Revistei Hyperion – Georgiana Ciornohac (Botoșani)

Membrii juriului au fost Gellu Dorian (președinte), Adrian Alui Gheorghe, Ovidiu Vintilă, Paul Gorban, Nicolae Tzone, Nicolae Corlat.

Invitați ai evenimentului au fost Dan Perșa, Vlad Scutelnicu, George Luca, Mihai Babei și Violeta-Daniela Mîndru.

Editura VINEA a acordat Marele Premiu la secțiunea Poezie în Manuscris, câștigătoarei urmând să-i fie tipărit volumul de debut literar. Revistele HYPERION, BUCOVINA LITERARĂ, ATENEU, ZONA LITERARĂ, CONTA, PORTO-FRANCO, ARGEȘUL și MONITORUL DE POEZIE au acordat premii concurenților.
Momente artistice

Întâlnirea scriitorilor și premierea concurenților au fost urmate de câteva momente artistice susținute de elevii școlii din Joldești, care au recitat și au cântat opera eminesciană, iar fanfara din Vorona, dirijată de domnul profesor Ioan Enciu, a interpret câteva partituri de diverse facturi muzicale.

Din păcate, din cauza condițiilor meteorologice, recitalul de poezie din Parcul „Mihai Eminescu” din Botoșani a fost anulat.

(Visited 37 times, 1 visits today)