Cele mai citite

Vremea BT
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.

Ultimele Știri

Detectoarele de fum și de gaze pot salva vieți!

16 octombrie 2023 | Eveniment

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum și de gaz. Și în județul Botoșani, de-a lungul timpului, astfel de evenimente s-au transformat în adevărate tragedii, în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite, iar locuințele în care s-au petrecut incidentele și cele ale vecinilor au fost distruse.

Pentru a preveni cazurile de acest gen, încă din anul 2016, IGSU a lansat campania RISC – “Mai bine previi decât să nu fii!”, ce urmărește informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

Aceste aparate sunt dotate cu senzori care generează un semnal de alarmă în cazul în care detectează urme de fum sau de gaz. Semnalele sunt transmise, fie unui panou de control, fie se manifestă prin emiterea unui semnal audio sau luminos.

Informare preventivă

Fără culoare şi fără miros, monoxidul de carbon acumulat în încăperi este foarte periculos şi poate ucide. La fel de periculoase sunt şi instalaţiile de încălzire pe gaz, nereparate la timp sau lăsate nesupravegheate.
În cazul intoxicațiilor cu monoxid de carbon intervenţia trebuie să fie rapidă și vizează:
– scoaterea persoanei din mediul toxic. Accesul în încăperile expuse trebuie să se facă, în mod obligatoriu, cu mască de protecție, pentru ca cel care acordă ajutorul să nu se expună riscului de a inhala CO;
– aport de oxigen – prin respirație artificială (oxigenul reprezintă antidotul în caz de intoxicație cu monoxid de carbon) sau masaj cardiac, dacă este necesar;
– aerisirea încăperii și apelarea serviciului unic de urgență 112.

Simțiți miros de gaz metan în casă? Trebuie să știți cum să reacționați, astfel încât să nu provocați o explozie care v-ar putea pune viața în pericol.

– aerisiți imediat locuința, prin deschiderea geamurilor și a ușilor;

– nu folosiți aparatura electronică și electrocasnică;

– nu utilizați curentul electric, nici măcar pentru iluminarea locuinței;

– nu verificați problema mirosului de gaz cu ajutorul focului;

– evitați utilizarea telefoanelor mobile deoarece bateriile acestora pot provoca scurtcircuite.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri