Cele mai citite

Vremea BT
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.

Ultimele Știri

Dotarea scărilor de bloc cu preșuri, aparate și substanțe dezinfectante – IMPOSIBIL de aplicat de către primăriile tuturor municipiilor din România

31 martie 2020 | Administratie

Marți, 31 martie, a avut loc prima ședință a Consiliului Municipal Botoșani la care consilierii au participat de acasă, cu ajutorul tabletelor pe care a fost instalat softul necesar pentru a putea lua cuvântul și a vota. Ședința a fost transmisă în direct pe facebook, fiind urmărită de mii de botoșăneni.

Rectificarea bugetară prin care au fost transferate fonduri către cheltuielile legate de gestionarea crizei pandemice a fost votată în unanimitate de consilieri.
Una din temele care a provocat dezbateri în rândul consilierilor și care este, cu siguranță, de interes pentru toți botoșănenii a fost cea a modului în care se va aplica la Botoșani măsura asigurării de substanțe dezinfectante la fiecare scară de bloc. Conform Ordonanței Militare nr. 4, emisă în seara zilei de duminică, 29 martie, autoritățile locale sunt cele care trebuie să asigure instalarea de dispozitive și substanțe pentru dezinfectare la fiecare scară de bloc.

Primarul Cătălin Flutur a explicat situația de la Botoșani, precizând că este aceeași în toate municipiile din România. Mai exact, nicio municipalitate nu are posibilitatea, în acest moment, cu resursele umane și financiare și cu pârghiile pe care le are la dispoziție, de a duce la îndeplinire măsura prevăzută la punctul 6 al Ordonanței Militare nr. 4.

Un număr de 31 de primari de municipii din România, inclusiv președintele Asociației Municipiilor din România, primarul Sectorului 3 din București, au semnat o adresă oficială trimisă prim-ministrului României, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, precum și Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în care au solicitat precizări suplimentare și sprijin pentru a putea fi realizată măsura privind scările de bloc.

În adresă, primarii de municipii au explicat că la această dată mai mult de jumătate din populația României, aproximativ 10 milioane de cetățeni, locuiește în blocuri, în fiecare mare municipiu numărul scărilor de bloc fiind de ordinul miilor:
” Nicio autoritate publică locală nu deține în acest moment resursele financiare, materiale și umane pentru a implementa o asemenea măsură, care implică:
1. Achiziția de dispozitive și soluții dezinfectante și punerea acestora gratuit la dispoziția populației care locuiește în clădiri colective. Vă rugăm să țineți seama că cea mai mare parte a populației din municipii (peste 10 milioane de cetățeni) locuiește în clădiri colective.
2. Asigurarea lucrărilor de montare a dispozitivelor și ulterior paza și aprovizionarea permanentă a acestora, în spații proprietate privată.
3. Achiziția de soluții dezinfectante specifice pentru spațiile comune ale clădirilor colective și achiziția de servicii de curățenie permanentă/dezinfecție pentru blocurile de locuințe.

Mai mult, din analizele și evaluările făcute deja de autoritățile publice locale, nu au fost identificate entități comerciale care să furnizeze, la acest moment, dispozitive și soluții dezinfectante care să asigure nevoile a mai mult de jumătate din populația României”.

În aceste condiții, primarii de municipii au solicitat revizuirea prevederilor articolului 6, alineatul 1, din Ordonanța Militară nr. 4 în sensul responsabilizării asociațiilor de proprietari cu ducerea la îndeplinire a măsurii de instalare de dispozitive, substanțe dezinfectante și preșuri la fiecare scară de bloc, cu sprijinul primăriilor locale. O altă propunere pentru rezolvarea problemelor referitoare la aplicarea acestei măsuri are în vedere achiziția centralizată a dispozitivelor și materialelor necesare, care să fie ulterior distribuite în fiecare municipiu și să ajungă astfel la toate scările de bloc.

Municipalitățile din întreaga țară, inclusiv cea botoșăneană, așteaptă acum modificările ordonanței militare pentru a putea duce la îndeplinire măsura.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri