În ultima dumincă înainte de Paște, credincioșii sărbătoresc Floriile, una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul ortodox. Praznicul reprezintă Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și deschide Săptămâna Mare, cea mai așteptată perioadă înainte de sărbătoarea Învierii Domnului din 20 aprilie. Floriile sunt prăznuite în fiecare an cu o săptămâna înainte de Paște. Amintirea Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim mai este denumită și ziua “Stâlpărilor”, “Duminica Patimilor”, sau” Duminica Patimilor Domnului”. Sărbătoarea de Florii este menționată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este celebrată în postul Paștelui.
În ajunul Floriilor, pălimarul (țârcovnicul) împreună cu alți oameni aduc mai multe brațe de ramuri de salcie în biserică. A doua zi, preotul care săvârșește slujba, sfințește prin rugăciune ramurile aduse și le dă pălimarulului pentru a le împărți credincioșilor din biserică. Oamenii obișnuiesc să pună ramurile sfințite de salcie la ferestre și tocul ușilor pentru a proteja locuința de necazuri.
De Florii, trebuie să spunem „La mulți ani” tuturor cunoscuților și apropiaților. Într-o zi atât de specială, îi serbăm pe cei care poartă nume de flori, îi prețuim, îi purtăm în suflet și îi pomenim în sfintele biserici. În fiecare zi trebuie să le fim alături și să ne rugăm pentru sănătatea și liniștea lor.”, conchide sursa Digi24. În Duminica Floriilor, printre cele mai populare nume care își serbează onomastica sunt Florin, Crina sau Viorica. Însă, și alte prenume pot primi urări de „La mulți ani” de Florii