Cele mai citite

Vremea BT
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.

Ultimele Știri

Evenimente – lanț de comemorare a 82 de ani de Holocaust ajunse la Laurian

13 octombrie 2023 | Eveniment

Liceeni din județul Botoșani au avut posibilitatea în aceste zile să stea de vorbă cu fiica unor supraviețuitori ai Holocaustului în cadrul unor întâlniri facilitate de tehnologie. Peninah Zilberman, fostul director al Muzeului Holocaustului din Toronto, actualmente președinta Fundației ”Tarbut”, a intrat în direct cu sute de liceeni pentru a povesti despre evoluția familiei sale. Cu rădăcini în Nordul Moldovei și București, Peninah a explicat cum familiile evreiești care au fost smulse din case și trimise în Transnistria s-au considerat norocoase față de cele din zona Transilvaniei care au fost duse forțat în lagărele de concentrare. Detalii pline de emoții diverse au putut fi ascultate de tineri în legătură cu România de altădată, despre Bucureștiul interbelic elegant și monden, despre popoarele care au ajutat supraviețuitorii lagărelor, despre mănăstirile ce au primit foștii deținuți fără vină și le-au redat hrană, speranță și sens vieții.
Caravana de evenimente, menită să comemoreze cei 82 de ani de Holocaust în România, împliniți în mod oficial pe 9 octombrie, a ajuns și la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, unde Peninah Zilberman a fost impresionată de frumusețea Aulei pe care o putea vedea prin camera de luat vederi. Întâlnirea a fost intermediată de Simon Marcu, membru al Comunității Evreilor din Botoșani și reprezentant al Fundației ”Jewish Heritage &Roots – Romania”, acesta aducând cu sine și o miniexpoziție conținând materiale informative realizate de Biblioteca Națională a Israelului. Materialele, prezentând personalități marcante de origine evreiască din țări precum România, Italia, Grecia, Marea Britanie sau Spania, vor rămâne pentru a fi citite, cel puțin o lună, pe holurile bătrânului colegiu botoșănean.
Profesorii coordonatori ai evenimentului au fost Talida Grunzac, Carmen Burlacu, Irina Siminiceanu și Lucian Băleanu, iar pe afișul acestuia se poate vedea o colaborare între 14 entități și instituții ce și-au reunit eforturile pentru ca Israelul să pătrundă în gândul bun al cât mai multor oameni, în aceste zile în care conflictul din Orientul Mijlociu întunecă multe suflete.
UNESCO, Consiliul Europei, Biblioteca Națională a Israelului, Asociația Europeană pentru Conservarea și Promovarea Culturii Evreiești sunt câteva dintre structurile ce au făcut posibile evenimentele de comemorare a Holocaustului.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri