Cele mai citite

loader-image
Botoșani
17:23, 21 noiembrie 2024
temperature icon -1°C
cer fragmentat
Humidity 78 %
Wind 10 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 14 Km/h
Clouds Clouds: 56%
Visibility Visibility: 10 km
Sunrise Sunrise: 07:28
Sunset Sunset: 16:30

Ultimele Știri

Expoziția temporară itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

26 septembrie 2024 | Cultura

Expoziția temporară itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, Craiova
27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025

Pe 27 septembrie 2024, Muzeul Județean Botoșani va participa, prin reprezentanții Muzeului de Etnografie, Gina Ioana Poleac și Ionuț Văculișteanu, la vernisajul expoziției temporare itinerante „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, eveniment găzduit de Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei din Craiova. Expoziția este organizată de Muzeul Olteniei, partener instituțional al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român București, Complexul Național Muzeal „Astra” Sibiu, Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației, și în colaborare cu Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. Tematica centrală a demersului expozițional este dată de elemente de patrimoniu cultural imaterial cu reprezentare la nivelul întregii țări, incluse din 2016 în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.
Discursul expozițional propune atenției publicului piese excepționale din patrimoniul muzeal național, veritabile repere în etnografia românească, zonele etnografice incluse acoperind întreg teritoriul național. Astfel, sunt reunite țesături tradiționale care oferă prilejul vizualizării la scară mare a decorurilor și simbolurilor ornamentale specifice diferitelor regiuni, creând oportunitatea înțelegerii diversității tehnicilor de țesere și decorare a covoarelor tradiționale. Caracterul unic al fiecărei piese relevă, totodată, importanța documentară și artistică a țesăturilor realizate în tehnici tradiționale și viabilitatea lor în contextul modernității.
Prin tezaurizarea unui patrimoniu extrem de valoros, muzeele implicate își asumă o misiune de importanță vitală pentru salvgardarea tehnicilor de realizare a scoarței, susținută și de centrele „vii” care încă creează ii, de meșteri consacrați din arealele etnografice reprezentate, propunând, așadar, un demers esențial atât pentru vizualizarea produselor create manual, cât și pentru atragerea atenției asupra faptului că fondul etnografic este încă viu.
Perioada de desfășurare a inițiativei expoziționale itinerante este 27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri