Festival – Concurs al romanţei, cântecului de petrecere şi satiric „George Hazgan” – ediţia a VIII-a

În perioada 22 – 23 noiembrie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale va organiza Festivalul – Concurs al romanţei, cântecului de petrecere şi satiric „George Hazgan”. Ajunsă la ediţia a VIII-a, manifestarea are drept scop dezvoltarea interesului pentru romanţă şi cântec de petrecere – genuri muzicale cu o îndelungată tradiţie în mediile folclorice şi orăşeneşti din România şi în special din Moldova, de unde s-au remarcat interpreţi şi compozitori de un autentic talent.

Evenimentul este dedicat omagierii lui George Hazgan, actor şi solist al Teatrului de operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, născut în comuna Vârfu Câmpului. Organizatorii festivalului mai urmăresc repunerea în circulaţie a repertoriului de romanţe şi cântece de petrecere abordat de George Hazgan, cultivarea interesului soliştilor vocali amatori din ţară pentru romanţă şi cântecul de petrecere folcloric sau folclorizat, care a adus faimă unor mari rapsozi şi solişti din această zonă a ţării, stimularea interesului soliştilor amatori pentru genul romanţei şi al cântecului de petrecere, prin schimburi de experienţă, repetiţii cu o orchestră profesionistă, participarea la concertele invitaţilor de onoare, editarea de CD-uri, apariţia în revistele de specialitate, conservarea şi promovarea romanţei ca gen muzical care aparţine patrimoniului cultural naţional.

Festivalul se adresează soliştilor amatori cu vârsta minimă de 16 ani. Concurenţii vor prezenta în concurs o romanţă, o piesă de petrecere, satirică, cuplet de revistă, dar şi un cântec din repertoriul lui George Hazgan.

Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor”.

Concurenţii trebuie să trimită, până pe 7 noiembrie, pe adresa de e-mail [email protected] o înregistrare video recentă , partiturile pieselor din concurs o fişă de înscriere şi copie după cartea de identitate.

George Hazgan s-a născut pe 24 noiembrie 1935, în satul Morişca – Vârfu Câmpului. A fost interpret la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” București. Vocea sa puternică îi permitea să cânte orice gen muzical, de la romanțe până la muzică de petrecere sau populară. Artistul a murit în anul 1980.

(Visited 37 times, 1 visits today)