Cele mai citite

loader-image
Botoșani
22:46, 24 iulie 2024
temperature icon 21°C
cer acoperit de nori
Humidity 93 %
Wind 9 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 13 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:40
Sunset Sunset: 19:58

Ultimele Știri

FOTO/ 13 SEPTEMBRIE – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

13 septembrie 2023 | Eveniment

Aniversată în fiecare an pe 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România ne oferă ocazia de a rememora un episod glorios din istoria naţională – lupta purtată cu 175 de ani în urmă, pe Dealul Spirii, de compania de pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva numeroasei oştiri otomane, venită să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848.

Instituţia pompierilor români s-a dezvoltat continuu, de la primele intervenţii pentru stingerea incendiilor, la actuala gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă: inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, înzăpeziri, secetă, accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale, descarcerare şi prim ajutor acordat persoanelor aflate în situaţii deosebite.

La ceas aniversar, șase pompieri din cadrul ISU Botoșani, care s-au evidenţiat prin modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim. Ofițerii și subofițerii au fost avansați în gradele de:

– căpitan: Dorina Lupu și Adrian Gabriel Loluță;

– maistru militar clasa I: Andrei Burlacu;

– plutonier adjutant șef: Gabriel Dumitru Ciubotariu;

– plutonier adjutant: Ciprian Alupoaie;

– plutonier major Andrei-Mădălin Ababei.

Pentru modul de implicare în gestionarea situațiilor de urgență în anul 2023, cu prilejul Zilei Pompierilor din România, cu sprijinul Consiliul Județean Botoșani, au fost recompensați cu premii în bani 41 de pompieri voluntari din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, iar 37 au primit diplome de mulțumire.

Totodată, cinci voluntari din cadrul programului „Salvator din pasiune” au primit premii în bani, pentru susținerea acordată personalului ISU Botoșani în desfășurarea activităților de informare și educare preventivă.

Alături de pompieri, la acest moment festiv, au fost prefectul județului, Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean, Doina Elena Federovici, vicepreședintele Raionului Edineț, Iurii Garas, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării Naționale, comandantul Penitenciarului Botoșani, reprezentanții UPU -SMURD Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță, Direcției de Sănătate Publică și Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani, reprezentanți ai Administraţiei Județene a Finanțelor Publice, Direcției Silvice Botoșani, primarii orașului Săveni, precum și ai comunelor Trușești, Coțușca și Dângeni, dar și câteva sute de locuitori ai orașului Săveni.

Premergător ședinței festive, au fost depuse jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri din Botoșani și Dorohoi.

În cadrul ceremonialul militar, care s-a desfășurat pe Pietonalul orașului Săveni, s-au citit și mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum și Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.

Mesaj de felicitare al Inspectorului General al IGSU, General Iamandi Dan-Paul

„Pompierii Români aniversează, astăzi, 175 de ani de când au scris cu litere de foc ISTORIA ŢĂRII, pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale poporului român.

În prezent, instituția noastră se bucură de un context instituţional bine definit și beneficiază de existența cadrului legislativ și a procedurilor menite să asigure coordonarea eficientă şi conducerea integrată a forţelor de intervenţie, la nivel național. Odată cu îndeplinirea și punerea în practică a angajamentelor instituționale, ați dovedit profesionalism, iar rezultatele misiunilor desfășurate ne-au poziționat în topul încrederii populației.

Un serviciu de calitate oferit cetățenilor se raportează atât la pregătirea salvatorilor, cât și la existența tehnicii și a echipamentelor performante, care să definească succesul misiunilor. Tocmai de aceea, au fost și rămân prioritare implementarea proiectelor destinate creșterii performanței, pregătirii dumneavoastră și, nu în ultimul rând, eficientizării intervențiilor la care sunteți solicitați.

Profilul salvatorului arată dragoste și empatie față de semeni, iar curajul și ambiția reușitei transpar din succesul misiunilor încredințate, atât în țară, cât și peste hotare. Angajamentul României de a spori sprijinul acordat statelor Uniunii Europene prin participarea cu forțe și mijloace, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă, trebuie să continue.

Cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență și a structurilor aflate în coordonare, prin răspunsul rapid și eficient manifestat la solicitările țărilor puternic afectate de diverse situații de urgență, am reușit ca prin intermediul echipelor plecate în misiuni să demonstrăm tuturor că suntem solidari și empatici, atunci când o situație critică amenință comunitățile, chiar și în afara granițelor țării. România se mândrește cu astfel de oameni și am deplina convingere că spiritul de echipă, coeziunea și susținerea reciprocă rămân reperele esențiale și definitorii ale climatului de încredere, motivant, deschizător de drumuri către reușite.

La ceas aniversar, adresez mulţumiri tuturor Pompierilor Români pentru activitatea depusă şi rezultatele profesionale obţinute, alături de sincere urări de sănătate, fericire şiîmpliniri!”

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri