Guvernul Florin Cîțu îngheață și salariul minim pentru angajații cu studii superioare

Guvernul Florin Cîțu intenționează să înghețe și salariul minim brut pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, potrivit Hotărării de Guvern. Intenția Guvernului vine în contextul în care Executivul intenționează să îngheţe în 2021 și o serie întreagă de alte venituri precum indemnizația de hrană, sporuri, prime, salariile profesorilor, pensii de serviciu.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.230 lei lunar. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern consultat de ȘTIRIPESURSE, Executivul va majora salariul de bază minim brut pe ţară la 2.300 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2021, ceea ce reprezintă o creștere de 3%.

La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflației de 2,2 % și 0,8 % creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020.
În România beneficiază de salariul minim brut garantat în plată de 2.230 lei un număr de circa 1.400.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 26,4 % din numărul total de salariați activi – 5.300.000
De asemenea, proiectul de HG prevede că se îngheață la actuala sumă de 2.350 lei lunar salariul pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare.

(Visited 27 times, 1 visits today)