Cele mai citite

loader-image
Botoșani
17:36, 15 aprilie 2024
temperature icon 30°C
nori împrăștiați
Humidity 40 %
Wind 8 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 12 Km/h
Clouds Clouds: 40%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:23
Sunset Sunset: 19:02

Ultimele Știri

Mihai Eminescu omagiat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani

16 ianuarie 2024 | Fără categorie

De ziua Culturii Naționale, elevii Seminarului botoșănean au adus un cuvenit omagiu marelui poet Mihai Eminescu, dar și altor personalități emblematice pentru județul nostru.

Manifestările au debutat cu slujba Parastasului, oficiată în Paraclisul Școlii de către un sobor de preoți alcătuit din Părintele Director, Prof. Dr. Daniel Dascălu, Părintele Prof. Apostoaie Partenie, Pr. Prof. Vzitiu Visarion, Pr. Bibliotecar Ionescu Claudiu și Pr. Pedagog Daniel Țăranu, în prezența cadrelor didactice și a elevilor noștri.

După acest moment duhovnicesc, în sala Centrului de Documentare și Informare a Seminarului Teologic, a avut loc activitatea culturală intitulată Seară de poezie botoșăneană. Aceasta a cuprins un recital de poezii și compoziții muzicale pe versurile marelui poet Mihai Eminescu, dar au fost elogiate și alte personalități marcante ale județului nostru (Părintele Cleopa Ilie, George Enescu și Alexandru Graur). Totodată, au fost prezentate căteva creații lirice ale unor elevi din școala noastră, ce promit o dezvoltare frumoasă în acest domeniu. Întregul eveniment face parte din Proiectul Județean Istorie, cultură și spiritualitate botoșăneană, ediția a II-a, înscris în CAEJ, poz. 116, cu nr. 16047 din 13.11.2023.

Acest proiect pornește de la nevoia valorizării modelelor de spiritualitate și cultură, prin oferirea ca paradigmă de viață spirituală și culturală tinerilor. Istoria ne vorbește despre credința străbunilor noștri, care purtată în adâncul sufletului în fiecare clipă și la ceas de sărbătoare, cu pașii, către Sfânta Biserică, a ajutat oamenii să găsească repere în momente de cumpănă. Perioada pe care o traversăm scoate în evidență o nevoie stringentă și anume aceea de a ne reîntoarce spre modele valoroase. În acest sens, istoria, spiritualitatea și cultura ne îmbie deopotrivă să ne reamintim de personalități marcante din ținuturile botoșănene, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Părintele Cleopa Ilie, Grigore Antipa, Elie Radu sau Octav Onicescu, personalităţi care au schimbat sau chiar au revoluţionat domeniile în care au activat.

Istoricul botoşănean Dănuţ Huţu, şeful Direcţiei de Cultură Botoşani, afirma că „la un moment dat, la Botoşani a fost o adevărată «invazie» de genialitate. Începând cu secolul al XIX-lea şi până la mijlocul secolulului al XX-lea s-au născut, au crescut şi chiar au învăţat carte o mulţime de personalităţi extrem de importante“.

Aceste personalități trebuie cunoscute și recunoscute, motiv pentru care Friedrich Nietzche spunea că „un popor nu e mare prin numărul de genii pe care îl are, ci prin felul în care apreciază aceste genii”.

În acest sens, Dan Puric, vorbind despre Mihai Eminescu, afirma că acesta, prin opera sa, „a aprins câte o lumânare la fiecare voievod, nu i-a lăsat să moară. I-a pomenit. I-a băgat într-o veșnică liturghie.”

De aceea, scopul proiectului pe care îl desfășurăm este tocmai cunoașterea și recunoașterea valorii personalităților marcante ale istoriei, spiritualității și culturii botoșănene, care pot deveni inspirație sau teme de reflecție pentru tineri.

Trecutul, atât de bogat și valoros spiritual și cultural deopotrivă, obligă atât actuala, cât și viitoarele generații la a căuta bunătatea, frumosul, valoarea, inovația, descoperindu-se pe sine, dar și unii pe alții într-o lumină a creștinismului trăit cu adevărat în viața de zi cu zi.

Totodată, proiectul constituie un bun prilej pentru încurajarea conexiunilor interdisciplinare și vizează dezvoltarea spirituală și culturală a tinerilor, dezvoltarea gândirii critice, a creativității, a autonomiei și a abilităților artistice.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri