Ministrul Muncii, Raluca Turcan: „Noi putem majora, nu cu 40%. Începem procesul de recalculare a pensiilor. Mi-e greu să vă spun la cât va ajunge o pensie””

Ministrul Muncii, Raluca Turcan consideră că majorarea cu 40% a pensiilor nu a fost dorită la modul real, pentru că România nu îşi permite un asemenea efort bugetar.

„Aş dori să scoatem subiectul din lupa politică, s-a vehiculat majorarea de 40%, nu a fost pregatită şi gândita la modul real. Înseamnă 138 de miliarde, România nu şi-ar fi permis efortul bugetar. La o majorare iluzorie, era necesară o etapă de pregătire. Etapa aceasta a fost angajată prin lege în iulie 2019 şi în 3 luni de zile ar fi trebuit să înceapă, să apeşi pe un buton. Subiectul a fost reluat în campaniile electorale, vrem să dăm atăt cât putem. Anul trecut s-a spus că sunt bani pentru aceste creşteri dupa care a venit pandemia. De fiecare dată am avut 2 legi pe care s-a vorbit. Legea 263 în baza căreia se faceau indexările şi majorarile de pensii şi aceea, cu acea majorare fantastică 127, urma sa intre în vigoare în sept 2021. Noi putem majora, nu cu 40%. Am crescut punctul de pensie în plina pandemie, ideea e să ducă la creşterea puterii de cumpărare. Începem procesul de recalculare a pensiilor. Procesul este unul laborios și presupune mai multe etape. Una este etapa legislativă în care trebuie să găsim o formulă care să aducă echitate, contributivitate și, da, să privim și spre pensiile speciale, pentru că nu putem face abstracție de aceste pensii, care să fie aduse la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan

(Visited 21 times, 1 visits today)