Cele mai citite

loader-image
Botoșani
09:08, 21 iulie 2024
temperature icon 21°C
cer acoperit de nori
Humidity 68 %
Wind 9 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 14 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:37
Sunset Sunset: 20:02

Ultimele Știri

Nicolae Ciucă: Consumatorii casnici de energie electrică vor beneficia de o nouă schemă de protecţie

11 ianuarie 2022 | Stiri Nationale

Facturile la energie şi gaze vor fi reduse şi după 1 aprilie. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că TVA pentru unii consumatori casnici va fi redus dar vor fi eliminate și o parte din costurile care apar pe facturi. Şi companiile din sectorul agricol şi din industria alimentară vor fi ajutate din luna februarie. Măsurile propuse de Guvern trebuie aprobate în primul rând în Coaliție.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redusă la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi”, a declarat Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

Şeful Guvernului a mai anunţat că va fi elaborată o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale.

Specialiștii au calculat că prin aceste măsuri facturile medii pentru energie se vor reduce cu un sfert.

Premierul a mai anunţat și că facturile consumatorilor casnici care au fost calculate greşit, fără respectarea plafoanelor din lege, vor fi refăcute. Iar până atunci nu vor fi calculate penalităţi de întârziere pentru client.

Pentru sectorul agricol şi industria alimentară va exista o schemă de ajutor, pentru consumul de gaze. Se va aplicata între 1 februarie şi 1 iulie. Se discută și despre o nouă schemă de sprijin pentru IMM-uri începând cu 1 aprilie.

Măsurile vor fi discutate şi în următoarea ședință a coaliției. PSD a cerut în repetate rânduri revizuirea de urgenţă a măsurilor de protecție a consumatorilor afectați de creșterea prețurilor la energie.

Actuala lege de plafonare şi compensare a preţurilor energiei electrice şi gazelor este valabilă până pe  31 martie 2022.

 

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri