În medie, românii cheltuie peste 1.500 de lei pentru cele două petreceri de la sfârşitul anului. Iar bugetul din 2013 este chiar cu o cincime mai mare decât în 2012. Cei mai mulţi bani se duc tot pe mâncare şi băutură. Pe astfel de produse sunt cheltuiţi, în medie, 600 de lei. Iar asta înseamnă 40% din bugetul total de sărbători. În această perioadă insa, o sumă mare de bani este alocată și pentru îmbrăcăminte, încălțăminte sj cosmetice. După mesele îmbelşugate de Crăciun, românii schimbă insa meniul până la Revelion. Fructele şi legumele sunt acum pe lista de priorităţi, fiind practic porţia de sănătate pe care o iau gurmanzii înainte de festinul de Anul Nou. Portocalele nu costă mai mult de patru lei kilogramul. Cam tot atât sunt şi clementinele. Un kilogram de mere costă între 1 şi 3 lei, iar portocalele şi bananele nu depăşesc patru lei. Cartofii se vând cu cel mult doi lei kilogramul. În decembrie, vânzările au crescut cu 40% faţă de o lună obişnuită a anului Românii au lăsat în magazine un miliard de euro doar în luna decembrie, potrivit comercianţilor. Aceasta înseamnă până la 15% din vânzările dintr-un an întreg.
