Cele mai citite

loader-image
Botoșani
21:33, 17 iulie 2024
temperature icon 25°C
cer acoperit de nori
Humidity 67 %
Wind 17 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 34 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:32
Sunset Sunset: 20:05

Ultimele Știri

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

17 iunie 2014 | Fără categorie

A început Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, post care se va încheia pe 29 iunie. Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este cunoscut sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Acest post este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte importante. 
Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, deoarece

începutul lui este în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti. 
Acest post începe în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică dupa Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.
Pentru a afla durata Postului Sâmpetrului din orice an, se foloseşte următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ţine postul.
În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, sâmbăta şi duminica se mănâncă peşte. Dezlegare la peşte este şi pe 24 iunie, când se sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Dezlegarea la peşte este şi în zilele de luni, marţi şi joi, numai dacă în aceste zile este sărbătorit un sfânt cu doxologie mare şi cu cruce neagră în calendar. Când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la ulei şi vin. Dacă sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel cade miercuri sau joi, este dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri