Cele mai citite

loader-image
Botoșani
03:52, 29 februarie 2024
temperature icon 4°C
cer acoperit de nori
Humidity 84 %
Wind 6 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 6 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:55
Sunset Sunset: 17:56

Ultimele Știri

Pregătiri pentru introducerea sistemului VAR în competițiile ce vizează Liga 1 și Cupa României

18 septembrie 2021 | Sport

Furnizorul de tehnologie pentru asistență video în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor, acestea fiind instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Toate detaliile au fost puse la punct pentru startul, în această toamnă, a pregătirii practice a arbitrilor pentru introducerea sistemului VAR în competițiile Liga 1 și Cupa României.

Pentru a respecta planul de implementare și pașii obligatorii pentru certificarea arbitrilor, începând din 14 septembrie, oficialii de joc au început familiarizarea cu simulatoarele care îi vor ajuta să analizeze diferitele situații de joc.

Etapele următoare în pregătire sunt bine definite în programul validat de FIFA:

Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci.
Asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren.
Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video.
Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție.
Jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.

29 de ore de pregătire practică sunt necesare fiecărui arbitru pentru obținerea certificării VAR (conform protocolului, activitățile nu se pot desfășura în grupuri mai mari de două persoane)

În ce situații poate fi folosit VAR?

GOLURI

Rol de asistență a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTY

Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE

Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR

Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri