Cele mai citite

loader-image
Botoșani
17:13, 19 aprilie 2024
temperature icon 9°C
cer fragmentat
Humidity 74 %
Wind 14 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 15 Km/h
Clouds Clouds: 77%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:16
Sunset Sunset: 19:08

Ultimele Știri

Sindicatul Impact protestează pentru salarii!

14 iunie 2022 | Administratie

Sindicatul IMPACT Botoșani, care are aproape 2000 de membri, va organiza în data de 29 iunie un protest de două ore prin care atrage atenția asupra necesității aplicării Legii salarizării nr. 153/2017 pentru toți membrii de sindicat, salariați ai instituțiilor bugetare.
Sindicaliștii cer:

​Aplicarea Legii salarizării nr. 153/2017 actualizată în integralitatea ei pentru toți membrii de sindicat, salariați ai instituțiilor bugetare.

Acordarea drepturilor salariale prevăzute în regulamentele de sporuri tuturor categoriilor profesionale, inclusiv salariaților din sistemul de asistență socială, administrație publică, cultură.

Plata tuturor sporurilor și a drepturilor asociate salariului de bază prin raportare la salariile de bază actuale.

Corelarea salariilor angajaților salarizați conform articolului 11 din Legea nr. 153/2017 prin aplicarea coeficienților existenți la salariul minim garantat în plată.

Susținerea categoriilor profesionale defavorizate – asistenți maternali profesioniști, asistenți personali – prin majorarea alocației de plasament și susținerea utilităților pentru copii aflați în plasament la AMP și acordarea tuturor drepturilor salariale asistenților personali.

Creșterea prețurilor la combustibil, la utilități și la alimentele de bază afectează în mod direct și salariații din sectorul public, efectele ei cumulate determinând o scădere semnificativă a puterii de cumpărare.

Lege așteptată 5 ani

“Practic am așteptat timp de 5 ani să fie aplicată o lege a salarizării, iar în acest an când trebuia aplicată în integralitatea ei, ne aflăm într-o mare nebuloasă: o parte dintre salariați primesc salariul și sporurile la nivel maxim încă din anul 2018, alții sunt salarizați la nivel maxim cu salariul din anul 2022 încă de la angajare, astfel primind cu 500-800 lei mai mult decât colegii cu 20-30 de ani vechime în muncă; avem salariați care se apropie de pensie și au salarii mai mici decât cei nou angajați, iar sporurile sunt plafonate la decembrie 2018; din legea salarizării s-a aplicat doar ½ din majorările promise, pentru că cei 25% acordați în ianuarie 2018 s-au pierdut în transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.
Funcționarii publici, huliți de toată lumea

Mai avem o categorie de salariați, mereu huliți de toată lumea, funcționarii publici și personalul contractual din aparatele de specialitate ale instituțiilor și ale primăriilor care nu au mai beneficiat de majorări salariale de aproape 4 ani, salariile acestora fiind stabilite prin hotărâri de consiliul județean sau consiliul local, iar diferențele între salariații diferitelor instituții fiind de 1000-1500 lei pentru aceeași funcție/grad/gradație.
Haos cu salariile angajaților din cultură

Salariații din sectorul cultură-muzee sunt cu salarii foarte mici, având la bază încă salariile din anul 2009 cu toate modificările, astfel că, la acest moment fiecare are salariul diferit, chiar dacă ocupă aceeași funcție/grad/gradație. În plus, regulamentele de sporuri aferente acestui sector de activitate nu au putut fi aplicate, iar instanțele de judecată au respins cererile formulate de noi pentru acordarea sporurilor de condiții de muncă, chiar dacă membrii noștri lucrează cu substanțe toxice sau în condiții deosebite de muncă.
Majorare de 64 de lei

Asistenții maternali profesioniști care îngrijesc în familia lor copiii cu măsură specială de protecție au salarii foarte mici, având coeficientul de 1,06 pe anexa din legea salarizării, au beneficiat de o majorare salarială în ianuarie 2022 de aproximativ 64 lei! Atât au meritat acești salariați care îngrijesc copii, pentru care primesc o alocație de plasament de 630 lei/lună (alocația de plasament s-a majorat în ultimii 7 ani cu 30 lei începând cu luna martie 2022). În această alocație de plasament nu se regăsește cheltuielile de locuit ale copilului de la AMP, astfel că, asistentul maternal suportă din bugetul familiei proprii aceste cheltuieli.

În urma demersurilor sindicatului nostru sunt două proiecte de modificare a legislației privind salarizarea asistentului maternal, acordarea unei îndemnizații pentru munca din timpul concediului de odihnă, pentru că asistentul maternal merge cu ”obiectul muncii” pe plajă sau la munte pe cheltuiala sa și majorarea alocației de plasament, dar aceste proiecte stagnează în comisiile din Camera Deputaților și ne-am pierdut orice urmă de speranță că vor fi vreodată votate și aplicate!

Să nu mai vorbim despre asistenții personali care îngrijesc copii sau adulți cu handicap, sunt angajați ai direcțiilor de asistență socială sau a primăriilor și care duc o luptă continuă pentru obținerea tuturor drepturilor reglementate de lege.”
Dacă este austeritate, să fie pentru toată lumea!

De fiecare dată în discuțiile cu reprezentanții Guvernului pe problemele salarizării, s-a argumentat că nu sunt bani, suntem în criză economică, iar războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor. Dar, dacă este austeritate, să fie pentru toată lumea! Nu sunt bani, dar salariile din sistemul judiciar au crescut în ianuarie 2022 cu 20%, ceea ce a dus și o creștere a pensiilor respective, iar salariile lor nu erau chiar cele mai mici din România, s-a aprobat majorarea salariilor din unele ministere și acordarea salariaților din ministere un spor de complexitate a muncii de 15%, iar ultima aprobare de majorare a salariilor demnitarilor și aleșilor locali arată că, coaliția de guvernare are fondurile necesare aplicării legii salarizării în integralitatea ei!

Nemulțumirea membrilor noștri de sindicat a crescut în ultima perioadă, majorarea prețurilor la alimentele de bază, la utilități și combustibil a scăzut mult puterea de cumpărare, aceștia se descurcă din ce în ce mai greu cu salariile actuale care nu le asigură un trai decent ceea ce face ca oamenii să se gândească de două ori înainte să cumpere haine sau să pună un ban deoparte.
Salariați în risc mare de sărăcie

Prin acest protest dorim să tragem un semnal de alarmă că, sunt categorii de salariați în risc mare de sărăcie, că aceștia se descurcă din ce în ce mai greu, în plus legile trebuie respectate și aplicate tuturor, nu preferențial pe categorii profesionale.” declară Camelia Socianu – președinte Sindicatul IMPACT Botoșani.

Protestul va avea loc în data de 29 iunie, între orele 10-12.00, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri