Cele mai citite

loader-image
Botoșani
09:10, 14 septembrie 2024
temperature icon 18°C
cer acoperit de nori
Humidity 98 %
Wind 5 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 10 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:49
Sunset Sunset: 18:28

Ultimele Știri

Tabăra de scriere creativă la Memorialul Ipotești

4 septembrie 2023 | Eveniment

În perioada 6-11 septembrie 2023, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, va avea loc Tabăra de scriere creativă.

Pe 15 ianuarie 2021, la gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, criticul Al. Cistelecan venea cu inițiativa de organiza anual la Ipotești ateliere de scriere pentru tineri poeți. În vara aceluiași an, Memorialul Ipotești, cu susținerea CJ Botoșani, organiza prima Tabără de scriere creativă. Ajunsă la ediția a III-a, anul acesta tabăra este organizată în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din București.

Atelierele de scriere creativă, la care vor participa tineri poeți din Botoșani, Brașov, București, Chișinău, Cluj, Iași, vor fi coordonate de Simona Popescu.

Simona Popescu (n. 1965, Codlea, Brașov) este autoarea volumelor de poezie: Xilofonul și alte poeme (Litera, 1990), Pauza de respirație (împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea; Litera, 1991), Noapte sau zi (Paralela 45, 1998), Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie (Polirom, 2006), Cartea plantelor și animalelor (Nemira, 2021). În 1997, i-a apărut romanul Exuvii (Nemira), ajuns în prezent la ediția a VII-a (Polirom). A publicat mai multe cărți de eseuri, dintre care două dedicate lui Gellu Naum (Salvarea speciei: despre suprarealism și Gellu Naum, Editura Fundației Culturale, 2000; Clava. Critificțiune cu Gellu Naum, Paralela 45, 2004). A îngrijit și prefațat ediția Opere de Gellu Naum (vol. I-IV, Polirom, 2011-2020).
Conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București, Simona Popescu ține cursuri de scriere creatoare din anul 2005.

La ateliere va participa și scriitoarea Svetlana Cârstean.
Svetlana Cârstean (n. 1969, Botoșani) a fost membru cofondator al cenaclului „Central” de la Facultatea de Litere din București. A debutat cu poemul Floarea de menghină în 1995, în volumul colectiv Tablou de familie (alături de colegii săi de generație Sorin Gherguț, Răzvan Rădulescu, Cezar Paul-Bădescu, Mihai Ignat și T.O. Bobe). Este autoarea volumelor de poezie: Floarea de menghină (Cartea Românească, 2008), Gravitație (Trei, 2015), Trado (carte scrisă împreună cu poeta suedeză Athena Farrokhzad; Nemira, 2016), Sînt alta (Nemira, 2021).
Svetlana Cârstean este coordonatoarea colecției de poezie Vorpal, la Editura Nemira. A inițiat și coordonează atelierele Incubatorului de lectură pentru copii și tineri.

Programul Taberei de scriere creativă de la Ipotești cuprinde: ateliere, la care tinerii poeți vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu un set de instrumente teoretice și să-și dezvolte abilitățile practice de scriere a unui text poetic; discuții pe texte; lecturi de poezie; excursii.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri