Trei zile de muzică, poezie, film și arte plastice, într-o atmosferă vibrantă, acasă la Eminescu.
Festivalul Național de Muzică „Seri eminesciene” reunește iubitorii de cultură sub umbrela unui proiect unic în Regiunea de Nord-Est, care se desfășoară în perioada 18-20 august la Ipotești și Săveni.
Aici se desfășoară activităţi destinate copiilor şi tinerilor, concursuri și concerte, cu implicarea muzicienilor, scriitorilor şi artiştilor plastici. Vorbim despre ateliere de caricatură și chitară, de spoken-word, proiecții de film pe un ecran gigant, în livadă, și în mediatecă, lansări de carte, expoziții, un velotour și …multă muzică.
Activitatea se înscrie în continuarea Festivalului de Folk „Seri melancolice eminesciene” care a ajuns la a XIV-a ediţie. Concursul de muzică folk este completat de recitaluri de muzică folk în fiecare seară, de la ora 20, susținute în Amfiteatrul în aer liber
Nume mari ale genurilor muzicale folck și blues, scriu istorie la Ipotești: Mircea Vintilă, Ada Milea, Țapinarii, Soul Serenade, Ana Maria Ivan, Berti Barbera și Nicu Patoi, Planul B, Marcian Petrescu și Mihai Tacoi precum și Trupa cu Valoare Adăugată.
Primul recital a fost susținut, vineri seară, de legendarul Mircea Vintilă. O seară de poveste, cu un public numeros, în care s-au regăsit și autoritățile județului, inclusiv cei care au contribuit la materializarea acestui proiect generos: președintele CJ Botosani, Doina Federovici, administratorul Public- Cristi Nistor și Relu Târzioru, primarul Orașului Săveni. De asemenea, au raspuns invitatiei si parlamentarii Alexandra Hutu, Dan Slincu si Lucian Trufin, subrefectul Paula Berentan, vicepresedintele CJ Botoșani, Bogdan Dăscălescu.
Pentru public au fost asigurate aproape 600 de locuri pe scaune, însă iubitorii de folk și blues își găsesc loc și înafara Amfiteatrului. De asemeni, pentru cei care vin cu cortul, Primăria a pus la dispoziție locuri de campare, pe stadionul din localitate. Accesul Publicului este gratuit la toate activitățile din program.
Proiectul cultural este inițiat de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală „Valea Başeului de Sus”, în parteneriat cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”. Instituțiile au obținut o finanțare de 40.000 de euro de la Agenția Fondului Național Cultural (AFNC), prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aceasta fiind cea mai mare sumă din istoria Memorialului, acordată pentru astfel de activități.