Cele mai citite

loader-image
Botoșani
18:20, 14 iulie 2024
temperature icon 36°C
cer senin
Humidity 19 %
Wind 10 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 12 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:29
Sunset Sunset: 20:08

Ultimele Știri

VIDEO/FOTO Cea mai frumoasă piesă vestimentară a costumului popular românesc sărbătorită astăzi și în comuna Corni

24 iunie 2024 | TOP Stiri, Video


Cămașa cu altiță, tezaurul fără preț al poporului nostru, este cea mai frumoasă piesă vestimentară a costumului popular românesc.

Este una dintre valorile care au dăinuit în timp, indiferent de vremuri, și conservată de oamenii care au înțeles că aceasta este o parte din rădăcina neamului nostru.

Fiecare motiv cusut pe ia românească spune o poveste din viața strămoșilor noștri. Crezuri, îndeletniciri, daruri divine cu care au fost binecuvântați oamenii acestui popor, momente din trecerea omului pe pământ, toate au fost țesute cu fir de borangic și cu inima.

Ridicată la rang de nestemată, ia românească este purtată și astăzi, însă doar în zile de mare sărbătoare. Purtătorii de ii sunt, de fapt, purtătorii de istorie . Sunt cei care deschid porțile trecutului, pentru strămoșii noștri.

Și pentru că are o zi de sărbătoare, IA românească este cinstită și în satele județului Botoșani. În fiecare an, ziua de 24 iunie adună, laolaltă, copii, tineri și bătrâni, pentru a realiza firescul transfer de valori, între generații.

În acest an, “Șezătorile Iei” au ajuns la a VII-a ediție, și au fost organizate de Organizația Femeilor Social Democrate în comuna Corni, cu sprijinul primarului Valerian Varvaruc.

La Căminul cultural, copiii din comună au descoperit frumusețea acestui obiect vestimentar prin artă.
Fiecare dintre ei a transpus motivele tradiționale cu care este înfrumusețată cămașa românească, pe diferite obiecte artizanale, dar și pe foile cu anecdote, pe care le-au primit de la organizatori.

Martori la acest eveniment cultural-educațional au fost, și de această dată, parlamentari, consilieri județeni, subprefecții județului, președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, Doina Federovici și alți iubitori ai tradiției populare românești.

Evenimentul inițiat de Organizația Femeilor Social Democrate din Botoșani a debutat în anul 2018 și a fost organizat în diferite zone ale județului: Cordăreni, Curtești, Văculești, Vârfu Câmpului, Prăjeni și Vlăsinești.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri