Cele mai citite

loader-image
Botoșani
00:10, 27 aprilie 2024
temperature icon 7°C
cer senin
Humidity 90 %
Wind 3 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 3 Km/h
Clouds Clouds: 5%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:02
Sunset Sunset: 19:19

Ultimele Știri

VIDEO/FOTO Două monumente istorice din județul Botoșani, care au suferit prea mult, sunt salvate!

18 mai 2023 | Video

Clădirea Muzeului Județean de Istorie Botoșani, de la Balconul căreia a vorbit Savantul Nicolae Iorga și care a găzduit, de-a lungul timpului, instituții importante de stat, a fost construită în martie 1905. Din 1977 adăpostește tezaurul descoperit pe aceste ținuturi, extrem de valoros. Atât imobilul, care s-a degradat treptat, dar și patrimoniul, au fost, timp de 50 de ani, în pericol.

Autoritățile au reușit să obțină fonduri de la CNI pentru restaurare, consolidare și modernizare: 36 de milioane de lei, din care 577 de mii este contribuția Consiliului Județean.

Lucrările au demarat în luna martie și vor dura 3 ani. Investiția presupune lucrări de amploare. Este vorba despre consolidarea fundației și pereților de piatră de la demisol, refacerea tencuielii, finisajelor, dar și a elementelor decorative și înălțarea mansardei Muzeului, unde vor fi amenajate spațiile administrative.

Este prima restaurare de care beneficiază clădirea în mai bine de un secol și care îi va reda strălucirea pe care o merită, dar o va face și mai funcțională.

Vor fi create încă 6 săli expoziționale precum și noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.

Un alt obiectiv de interes internațional este in șantier. Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, locul în care a văzut lumina zilei marele compozitor, trece printr-un proces de reabilitare așteptat mai bine de 30 de ani.

Consiliul Județean prin Muzeul de Istorie, a accesat un proiect transfrontalier România – Moldova, prin care a obținut, în acest scop, 650.ooo de euro. Consiliul Județean Botoșani contribuie cu o cofinanțare de peste 126 de mii de euro.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, le-a solicitat antreprenorilor să facă lucrări de calitate în timpul prevăzut în contract, pentru ca până la sfârșitul anului să se poată face inaugurarea. Deși au trecut doar două luni, lucrările, sunt destul de avansate.

Directorul Aurel Melniciuc spera ca proiectul să se finalizeze în luna septembrie.
După restaurare, obiectivul muzeal va fi deschis turiștilor din toată lumea.
Proiectul „History and Music – values that bring us together”, prin care se asigură finanțarea, vizează dezvoltarea economică și creșterea potențialului turistic al zonei eligibile transfrontaliere prin investiții comune în conservarea și restaurarea patrimoniului cultural și istoric din Rezervația Orheiul Vechi – Republica Moldova și Casa Memorială „George Enescu” Liveni. În același timp, proiectul urmărește organizarea de activități de promovare și evenimente culturale comune.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri