Sâmbătă și Duminică, pe Valea Siretului au răsunat cântecele populare românești. Zeci de tineri, copii și adulți care iubesc folclorul și se dedică acestui gen muzical, au participat la cea de-a XLII-a (42) ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc “Satule, mândră grădină”.
Găzduită de Centrul Cultural Bucecea, manifestarea stimulează pe cei mai talentaţi şi autentici interpreţi ai cântecului popular – solişti vocali, instrumentişti şi tarafuri tradiţionale și constituie o veritabilă rampă de lansare pentru viitorii artiști populari.
În concursul desfășurat sâmbătă au participat 52 de concurenți cu vârste între 10 și 44 de ani din județele Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui și Brăila. Grupați pe categorii de vârstă, dar și pe categorii de interpretare, vocală sau instrumentală, fiecare dintre ei a încercat să convingă juriul, format din personalități ale vieții
culturale și artistice, specialiști în domeniu, că muncesc cu drag pentru a duce mai departe tradiția și valorile românești, că sunt autentici și iubesc arta populară.
Duminică, cei mai buni au fost premiați în cadrul Galei Laureaților.
Violonistul Patrik Petrescu a făcut, astăzi, cel mai frumos cadou tatălui său, Constantin Petrescu, solist vocal al Orchestrei Populare “Rapsozii Botoșanilor”. Patrik a câștigat trofeul Festivalului. Diploma și premiul au fost înmânate de primarul orașului Bucecea, Angel Ghiorghiu.
La Gală au participat președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, deputatul Alexandra Huțu, subprefectul Paula Berențan și vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta.
Potrivit tradiției, laureații acestei ediții au susținut un scurt recital, acompaniați de Orchestra Populară “Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”. Sutele de spectatori s-au bucurat și de spectacolul folcloric oferit de invitații Centrului de Creație: Margareta Clipa, Loredana Călin, Alina Huțu, Alina Spataru, Constantin Petrescu și grupul vocal bărbătesc “Ciobănașul” al Centrului Cultural Bucecea.
Unul dintre cele mai longevive proiecte culturale din județul Botoșani, Festivalul-Concurs al Cântecului Popular Românesc “Satule, mândră grădină” și-a atins, în cei 42 de ani, și cel de-al doilea scop: de a descoperi, valorifica şi promova creaţiile folclorice de certă valoare artistică și de a îmbogăţi repertoriul interpreţilor cu creaţii din fondul tradiţional de autentică valoare.