VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO
Reprezentantul Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, manager de proiect privind realizarea heliportului medical, a fost prezent la Botoșani pentru a da ordinul de începere a lucrărilor de execuție.
Semnarea ordinului s-a făcut la ISU Botoșani, în prezența comandanților, a dirigintelui de șantier și a reprezentanților constructorului.
Proiectul a fost demarat în anul 2018, și rezolvă o problemă mai stringentă a sistemului medical botoșănean. Pacienții în stare gravă sunt transportați în condiții precare din cauza infrastructurii rutiere la spitalele din Iași sau Suceava, iar ambulanța aeriană a efectuat deplasări limitate la Botoșani, în lipsa unui loc corespunzător și stabil de aterizare. Elicopterele SMURD aterizează pe Poligonul ACR, la Unitatea Militară de pe strada Petru Rareș sau pe stadionul din Dorohoi.
Heliportul va fi amenajat în apropierea liniilor de cale ferată, vizavi de Gara CFR Botoșani. Platforma de decolare/aterizare va avea 225 de mp, adică 15 x 15 metri și va fi dotată cu instalație de balizaj, adică un sistem de semnalizare radioelectrică a pozițiilor, astfel încât să fie ușor observabil inclusiv pe timpul nopții. Heliportul va permite operarea doar a unui singur elicopter de tip EC 135
Conform contractului semnat cu asocierea formată din două firme botoșănene, valoarea totală a lucrărilor de construcții montaj, cu tot cu TVA, se apropie de 1,4 milioane de lei.
Construirea heliportului medical este parte a unui proiect transfrontalier România – Republica Moldova, cu finanțare europeană. Proiectul vizează realizarea a șapte heliporturi, trei în România (Botoșani, Iași și Galați) și patru în Republica Moldova (Chișinău – două și câte unul la Bălți și Cahul).