Cele mai citite

Vremea BT
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.

Ultimele Știri

VIDEO/FOTO HLIPICENI: „Eroii sunt vii, eroii nu mor niciodată!”

8 iunie 2023 | Video

Eroii nu mor niciodată!
Ei trăiesc prin urmașii lor, ca niște rădăcini care consolidează, renasc și hrănesc pământul pe care calcă generațiile care vin.

Cinstind memoria lor, ne cinstim bunicii. Pe cei care au căzut pentru apărarea patriei, dar și pe cei care au rămas singuri, așteptându-i să se întoarcă victorioși.

Unii nu s-au mai întors. Și-au apărat țara cu prețul vieții. Iar acum, cinstind memoria lor, îi păstrăm, veșnic vii!

În memoria lor, comunitatea din Hlipiceni a trăit, joi, momente unice.

Un ceremonial de o încărcătură profundă, așa cum merită eroiii neamului românesc, a reunit, în centrul comunei, o mare de oameni.

Uniți de amintiri, de poveștile copilăriei, de sentimente patriotice, săteni, oameni politici, un sobor impresionant de preoți, militari, elevi și veterani, au adus pios omagiu strămoșilor lor, eroi din Hlipiceni.

Au participat, împreună, la dezvelirea și sfințirea ”Monumentului dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” din comuna Hlipiceni.

Inaugurarea a avut loc în prezența Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a părinților de la Centrul Eparhial Iași și a Părintelui Petru Fercal, Protopop de Botoșani.

Monumentul din inima satului a fost ridicat prin strădania Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare al comunei și cu sprijinul primăriei Hlipiceni.

O investiție de suflet, așezată în vecinătatea bisericii Sf. Nicolae, rectitorită și cu sprijinul Arhim. Ciprian Grădinaru, Mare Eclesiarh al Paraclisului Catedralei Naționale, cunoscut în creștinătate drept ”Chirurgul sufletelor”.

În cadrul evenimentului de sfințire, au fost comemorați eroii din comuna Hlipiceni. 4 veterani de război au fost decorați de Președinția României, dar și de primăria Comunei Hlipiceni, care le-a oferit diplome și bani.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a îmnânat distincții ctitorilori acestui monument Arhim. Ciprian Grădinaru, Gheorghe Marian Luchian, primarul din Hlipiceni, și Marian Șcarlii, viceprimar, au fost distinși cu Crucea „Sf. Ier. Dosoftei” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar Părintele Cristian Valentin Ferariu, parohul Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, a primit Distincție de vrednicie.

Veteranii de război din Hlipiceni, Gh. Emil Moisii, Gh. Neculai Amariei-Vieriței, Ioan Șcarlii și Traian Molie, au primit Diploma „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De asemenea, ei au fost înaintați în grad prin decret prezidențial.

La eveniment au participat reprezentanți ai Președinției, Armatei și Patriarhiei Române, reprezentanți ai asociațiilor veteranilor de război, ai rezerviștilor militari și ai Asociației „Cultul Eroilor” – filiala Botoșani, elevi ai școlilor militare, autorități locale și centrale, parlamentari, consilieri județeni, prefectul Sorin Cornilă și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au evocat numele eroilor locali comemorați de monument.
În cele două conflagrații mondiale, județul Botoșani a pierdut 14.000 de ostași. 167 erau din Hlipiceni.
Statuia soldatului a fost lucrată de sculptorul Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova, costurile fiind suportate de Părintele Arhimandrit Ciprian.
Ansamblul mai conține un tun și un avion disponibilizate de Armata Română.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, dar și cu o cântare creștin-patriotică susținută de cei aproape 200 de credincioși din Maramureș, care l-au însoțit pe părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru în pelerinajul său la Hlipiceni.
Pentru curaj, pentru devotament, pentru sacrificiu, pentru libertate, fiecare erou are o viață dincolo de eternitate.

Eroii sunt vii, eroii nu mor niciodată!

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri