VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO
Autoritățile județene și locale din Botoşani și Suceava, autorități locale din regiunea ucraineană Cernăuți, reprezentanți ai guvernelor de la București și Kiev, ai diplomației și ai structurilor vamale din cele două state au participat, în această după amiază, la Siret, la o întâlnire menită să identifice soluțiile cele mai rapide pentru a se redeschide birourile vamale de la Racovăț/Diakivți și Vicovu de Sus/Krasnoilsk. Discuțiile s-au concretizat într-o declarație comună semnată de reprezentanții structurilor vamale din cele două țări.
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, susține că deschiderea de noi puncte de control la graniţa cu România, în regiunea Cernăuţi, este o necesitate urgentă.
Reprezentanții Misiunii UE pentru reforma sectorului de securitate civilă din Ucraina au anunțat că se vor asigura fonduri europene pentru ca autoritățile din țara vecină să poată moderniza punctele vamale.
Vama de la Racovăţ a fost închisă în 2010 fiindcă nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Reconstrucţia punctului de trecere a frontierei ucraineano-române, a început în 2017, când Uniunea Europeană a oferit un ajutor financiar de 3,5 milioane de euro. România a reuşit să modernizeze postul de la Racovăţ, însă finanţarea lucrărilor la Diakivţi au fost suspendată din cauza utilizării necorespunzătoare a fondurilor de către Ucraina. Reconstrucţia a fost reluată, însă nu a fost finalizată.
Punctul vamal este cu 50 de kilometri mai aproape de zonele fierbinţi, de unde au fugit mulţi refugiaţi din Ucraina şi ar scurta cu aproape o sută de kilometri drumul ce leagă Kievul de Bucureşti.
Autoritățile județene au reabilitat inclusiv infrastructură rutieră pentru a asigura accesul în vamă. Drumul Cristinești – Racovăț, în lungime de 10 km, a fost reabilitat printr-un proiect european accesat de Consiliul Județean Botoșani încă din anul 2016. Investiția, de 3,5 milioane de euro, a fost finanțată cu fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Comun (POC) România – Moldova – Ucraina. Ultima porțiune, de 2,5 km, care leagă punctul vamal de acest drum modernizat va fi reabilitată în acest an.
Termenul avansat de partea ucraineană pentru aducerea celor două puncte vamale la standardele impuse de Schengen pentru a putea fi redeschise este de o lună de la alocarea banilor de către Uniunea Europeană și începerea lucrărilor de modernizare.
Reprezentanții celor două țări și cei ai Misiunii UE au convenit ca după redeschiderea punctelor vamale să existe o faza a II-a, finanțată tot din fonduri europene, pentru modernizarea acestora și a infrastructurii rutiere adiacente pentru ca pe aceste coridoare să se poată desfășura și comerțul internațional de mărfuri.
Frontiera Ucrainei cu România în regiunea Cernăuţi este de aproape 300 de kilometri şi în prezent are un singur punct de traversare, la Siret.