Cele mai citite

loader-image
Botoșani
04:54, 29 februarie 2024
temperature icon 3°C
cer acoperit de nori
Humidity 86 %
Wind 7 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 7 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:55
Sunset Sunset: 17:56

Ultimele Știri

VIDEO/ FOTO Locuitorii din Todireni au petrecut la împlinirea celor 500 de ani de atestare documentară

21 august 2023 | Video

5 secole de istorie s-au scris în ținutul îmbrățișat de râurile Jijia și Sitna, pe care oamenii l-au prețuit, l-au ocrotit, i-au dat viață și l-au transformat în vatra lor de suflet. Așa a îndurat mai ușor vitregiile vremii și s-a dezvoltat până în zilele noastre.

Pentru că se cuvine să primească toată recunoștința generațiilor care l-au locuit, ținutul acesta este sărbătorit, astăzi, de generațiile care îl păstoresc. Cu tot fastul și tot respectul pe care îl merită.

La inițiativa primarului Petru Toma, Primăria și Consiliul Local a organizat două zile de manifestări pentru a marca cei 500 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ

ZIUA COMUNEI TODIRENI fost deschisă sâmbătă, 19 august, de la ora 10.00, cu imnul național, oficierea slujbei de mulțumire de către preoții din comună. Apoi, în prezența auditoriului, localnici și invitați, primarul Petru TOMA de conferit titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE AL COMUNEI TODIRENI celor care, într-un fel sau altul, dar cu devotament pentru comunitate, au pus umărul la dezvoltarea acestei așezări. Unul dintre cetățenii de onoare ai comunei Todireni este, de sâmbătă, și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Edilul a dat citire unor scrisori de mulțumire pentru întreaga activitate profesorilor care s-au pensionat, dar și persoanelor din toate instituțiile din comuna Todireni.

Au fost martori ai acestui eveniment parlamentari social democrați Alexandra Hutu, Lucian Trufin, Dan Slincu, conducerea Consiliului Județean, subprefectul Paula Berentan, colegi primari, directori de instituții, fii ai satului. Ca la orice casă de gospodari, cu toții au schimbat impresii la masa festivă organizată înaine de evenimentul surpriză.

O adevărată paradă populară a avut loc în centrul comunei, semn că această comunitate își respectă trecutul, patrimoniul și tradițiile pe care le-au lăsat strămoșii lor.

Din traista cu zestre, fiecare dintre ansamblurile invitate la acest eveniment a scos câte o nestemată. Au dăruit, todirenilor, momente folclorice Ansamblurile Todireanca, Flori de măr din Curtești, Vlăstarele Hlipiceni, Vatra Satului Albești , Hora Dângeneană, Balada Nouă Botoșani, dar și soliștii Eusebiu TOMA și Roxana BAZARCĂ.

Seara a fost dedicată tinerilor. Cei care au devenit majori au primit, din partea autorităților, un CERTIFICAT DE FIU/FIICĂ AL/A COMUNEI TODIRENI , dar și câteva ore de divertisment împreună cu Diana Rotaru și Jymy DUB.

Duminică, 20 AUGUST 2023, s-au bucurat de această sărbătoare toate generațiile de locuitori. Dimineața, cei mici au intrat în lumea poveștilor, într-o paradă cu personaje din desene animate cum nu s-a mai văzut vreodată.

Iar cei mari și-au aniversat bunicii care au ajuns la Nunta de aur, și care, cu răbdare, cu dragoste, respect și îngăduință, au trecut împreună peste 50 de ani, și-au păstrat familiile unite și s-au dedicat unul celuilalt.

Evenimentul a fost urmat de o petrecere câmpenească memorabilă, în compania ORCHESTREI POPULARE „RAPSOZII BOTOŞANILOR” IOAN COBÂLĂ și a interpreților: Alina HUȚU, Constantin PETRESCU, Elisabeta ȘEREMET, Loredana CĂLIN și Teodora GRUMEZA.

Invitați de onoare la aceste manifestări, au făcut spectacol interpreții de muzică populară Alexandru BRADAȚAN, Andreea HAISAN, Grigore GHERMAN, Oana TOMOIAGĂ, Dumitru GALAN și Ansamblul Todireanca.

Tinerii, la rândul lor, au dansat și au cântat ore în sir împreună cu Alma D, Ana Lesko , Lino Golden .

Ziua comunei Todireni s-a încheiat maiestuos cu un foc de artificii.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri