VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO
Una dintre cele mai frumoase sărbători românești a strâns din nou, laolaltă, familia social-democrată botoșăneană, în vatra satului, acolo unde tradiția și obiceiurile dăinuiesc de când e lumea.
Au îmbrăcat portul popular și , la inițiativa Organizației de Femei, au participat la cea de- a cincea ediție a Șezătorilor IEI. Dacă în anii anteriori au aflat care este specificul costumului tradițional din comunele Cordăreni, Curtești, Văculești și Vârfu Câmpului, în acest an, de Ziua IEI, social-democrații s-au întâlnit cu locuitorii comunei Prăjeni.
Așteptați cu pâine și sare de primarul Gheorghiță Iftodi, social democrații au fost poftiți în “casa cea mare” , muzeul amenajat în incinta Căminului Cultural, acolo unde timpul a căpătat alte valențe.
Un timp care a cuprins întreaga existență a poporului român, singurul care deține un asemenea tezaur inestimabil.
Ziua IEI, cinstită de Sânziene, este și ziua poporului român, care păstrează nealterat acest patrimoniu, moștenit din generație în generație, creat și îmbogățit de meșteri populari care și-au pus amprenta pe țesăturile de in.
Le-au brăzdat cu râurile limpezi, cu ramurile codrilor, cu păsările cerului, cu florile pământului și crucea creștină și au creat, de-a lungul timpului, legende și povești despre neamul românesc.
Așa cum fac și astăzi meșterii populari care transmit, mai departe, arta zămislirii acestui element al identității naționale.
Un astfel de meșter a fost prezent și la Șezătoarea IEI de la Prăjeni. Doamna Mariana, fiică a satului, este unul dintre artizanii care crează aceste bijuterii vestimentare unice în lume. Un meșteșug pe care l-a învățat singură , având la bază o sursă de inspirație profundă: IA bunicii.
IA este veriga care ține strânsă legătura cu pământul, cu neamul, cu strămoșii. Cu cei care iubesc tradiția și o promovează, pentru a o păstra nemuritoare. Cu cei care simt și trăiesc românește , așa cum au simțit și trăit social- democrații în comuna Prăjeni. AU dăruit comunității o CARTE DE ONOARE, care va deveni un arc peste timp, și s-au prins în horă, cel mai vechi şi cel mai răspândit dans popular românesc, simbol al comuniunii, al unității.