VIDEO/FOTO Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a inaugurat sediul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati Botoșani

VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a inaugurat, joi, sediul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati Botoșani, recent reabilitat și extins printr-un proiect al Consiliului Județean.

Proiectul a demarat la începutul lunii mai 2019 și a presupus îmbunătățirea calității și eficienței îngrijirii spitalicești de urgență prin modernizarea, extinderea și dotarea cu echipamente medicale performante a celei mai aglomerate secții din cea mai mare unitate medicală cu paturi din județul Botoșani.

Corpul de clădire A din cadrul UPU a fost extins. Practic, investigațiile medicale de urgență nu se mai fac în spații mici, cu circuite necorespunzătoare și fără condiții pentru medici, pacienți sau aparținători.

Acum UPU este mai mare și mai eficient datorită spațiilor, amenajărilor și dotărilor de care beneficiază. Are o nouă clădire cu etaj în suprafață de 324 de metri pătrați, iar vechiul spațiu a fost reconfigurat, recompartimentat și eficientizat energetic, astfle încât să rezolve o multitudine de probleme cu care se confrunta Unitatea de Primiri Urgențe înainte de modernizare.

Această extindere permite creșterea spațiului pentru primire/triaj al pacienților, a permis realizarea unui traseu separat pentru pacienții aflați în stare critică și optimizarea spațiului de staționare a ambulanțelor în situațiile în care apar mai multe urgențe simultan. Accesul la zona de resuscitare este mai facil, supraaglomerarea spațiului pentru evaluare și tratament este evitată și a fost creat un spațiu care permite izolarea corespunzătoare a bolnavilor contagioși.

În plus, au fost create spații de decontaminare, dar și de depozitare a materialelor sanitare, medicamentelor, consumabilelor, pentru cel puțin 72 de ore de funcționare continuă (necesar pentru a îngriji 30 de victime).

Investiția va contribui la reducerea ratei internărilor acute în Spitalul de Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, de la 28,73% la nivelul anului 2017, la 28,12% la finalul primului an de implementare a proiectului.

La capitolul dotări se vor achiziționa opt echipamente medicale performante, dispozitive medicale și echipamente de mobilier care vor contribui în mod direct la îmbunătățirea calității și eficienței îngrijirii spitalicești de urgență.

Lucrările de construcție montaj au fost adjudecate la licitație de către o asociere condusă de către firma ieșeană Conest, care a realizat și modernizarea la Spitalul Județean din Suceava.

La jumătatea lunii iulie, autoritățile au semnat și Procesul Verbal de Recepție la Terminarea Lucrărilor.

Pentru acest obiectiv, Consiliul Județean a accesat o finanțare europeană prin POR 2014-2020 Axa Prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale – Îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență.

Valoarea totală a proiectului este de 11,5 milioane de lei, din care 6,7 milioane de lei cheltuieli eligibile, la care Consiliul Județean a contribuit cu 2%, adică 135.000 de lei, iar diferența de 4,7 milioane de lei, reprezentând cheltuielile neeligibile, a fost plătită tot de Consiliul Județean.

La inaugurare au participat parlamentari, autorități județene, reprezentanți ai Instituției Prefectului, primari și consilieri județeni și locali, conducerile Consiliului Județean și Primăriei municipiului Botoșani, managerii unităților medicale precum și mai mulți angajați ai Spitalului Județean.

(Visited 220 times, 1 visits today)