Cele mai citite

Vremea BT
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.

Ultimele Știri

VIDEO/FOTO Momente înălțătoare, joi, la Hlipiceni, când enoriașii parohiei Sfântul Nicolae au participat la slujba de sfințire a Bisericii din inima satului

15 septembrie 2022 | Video

VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO

Momente înălțătoare, joi, la Hlipiceni, când enoriașii parohiei Sfântul Nicolae au participat, alături de sute de de credincioși, la slujba de sfințire a Bisericii din inima satului.

Aceasta a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dar și Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, și a fost urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Biserica parohială este situată în mijlocul satului și este construită din piatră și cărămidă între anii 1912-1920, pe temelia unei vechi biserici ridicată în anul 1820 de către vornicul Alexandru Săndulache Sturdza.

Lucrările de consolidare și restaurare au început în anul 2018 , cu fonduri de la Compania Națională de Investiții și s-au finalizat în vara acestui an. S-a reușit schimbarea în totalitate a acoperișului, pavoazarea cu marmură, montarea unei centrale termice performante, a fost împodobită cu pictură și catapeteasmă și apoi sfințită pentru cei peste o mie de enoriași.

Lăcașul de cult, cu o arhitectură unică în zonă, a fost rectitorit și cu sprijinul Arhimandritului Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, fiu al comunei Hlipiceni și cunoscut în creștinătate drept ”Chirurgul sufletelor”.

Pentru implicarea sa în această lucrare, înaltul ierarh a primit cea mai înaltă distincție: Crucea PATRIARHALĂ.

Diplome de vrednicie au fost acordate și președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici și primarul comunei Hlipiceni, Marian Luchian.

La rândul său, pentru activitatea bisericească excepțională, preotul paroh Ferariu Cristian Valentin a fost ridicat la rangul de preot iconom stavrofor.

La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, prefectul Sorin Cornilă, suprefectul Paula Berențan, parlamentari, șefi de instituții, dar și un grup de credincioși maramureșeni, care îl urmează pe chirurgul sufletelor oriunde slujește.

Părintele Grădinaru este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici, căutat an de an fie că se află în mănăstirile Neamțului, fie că se nevoiește la Paraclisul de la Catedrala Neamului. Înzestrat cu duhul blândeții, tămăduitor de suflete rănite, părintele Ciprian a coordonat de-a lungul anilor și multe proiecte sociale.

Credincioșii pot trece prin Sfântul Altar al bisericii din Hlipiceni și se pot închina la Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, aduse miercuri de la Biserica ”Sfântul Gheorghe cel Nou” din București.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri