Cele mai citite

loader-image
Botoșani
08:25, 20 iulie 2024
temperature icon 24°C
cer acoperit de nori
Humidity 50 %
Wind 7 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 6 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:35
Sunset Sunset: 20:03

Ultimele Știri

VIDEO/FOTO Procesiune cu mii de credincioși pe străzile municipiului Botoșani

23 aprilie 2023 | Video

Municipiul Botoșani, vechi târg al Moldovei, cunoscut ca și „Orașul Domnițelor” sau „Târgul Doamnei” , a îmbrăcat haine de sărbătoare.

Întreaga comunitate s-a unit în credință pentru a-l sărbători pe ocrotitorul și patronul Spiritual al urbei, pe Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință, căruia, în 1551, Elena Rareș i-a închinat o biserică.

A ctitorit-o în centrul orașului și este este una dintre cele mai vechi clădiri botoșănene. Aici, în fiecare an, pe 23 aprilie, se oficiază slujbe arhierești cu înaltă încărcătură duhovnicească.

Anul 2023 este unul special pentru lăcașul de cult, dar și pentru locuitorii municipiului Botoșani.

Și asta pentru că sărbătoarea a început sâmbătă, cu cel mai mare pelerinaj organizat, în ultimul deceniu, la Botoșani.

După slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, PS Părinte Episcop Vicar Nichifor Botoșăneanul și PS Părinte Arhiereu-vicar Gherontie Hunedoreanul la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraș, mii de botoșăneni au participat la prima ediție a Procesiunii Învierii.

La acest eveniment, organizat de Protopopiatul Botoșani, au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Preoți din Botoșani, purtând pe umeri moaștele Sfântului Onufrie de la Sihăstria Voronei, maici și călugări de la Mănăstirile din județ, zeci de preoți, mii de copii, tineri și bătrâni, îmbrăcați cu veșminte tradiționale, cu icoane, flori și făclii aprinse în mâini, au alcătuit un alai nemaiîntâlnit în Botoșani, și au trăit împreună clipe alese de bucurie duhovnicească.

La eveniment a mai participat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, prefectul Sorin Cornila, Cosmin Andrei – primarul municipiului Botoșani, parlamentarul Alexandra Hutu, Elena Paula Cojocariu Berențan – subprefect si consilierii județeni.

Procesiunea a avut loc pe traseul Biserica „Sfântul Gheorghe” – str. Ion Pillat – Calea Națională – str. „1 Decembrie” – Centrul vechi – Biserica „Sfântul Gheorghe”.

.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri