Cele mai citite

loader-image
Botoșani
21:08, 19 aprilie 2024
temperature icon 5°C
câțiva nori
Humidity 87 %
Wind 7 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 7 Km/h
Clouds Clouds: 16%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:16
Sunset Sunset: 19:08

Ultimele Știri

VIDEO/FOTO Slujba de pomenire a Patriarhului Teoctist Arăpaşu, la împlinirea a 15 ani de la trecerea la cele veşnice

30 iulie 2022 | Video

VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO

Zeci de credincioși din satul Tocileni, autorități locale, rude ale Părintelui Patriarh Teoctist și clerici, s-au rugat sâmbătă 30 iulie, la Casa Memorială din Tocileni, pentru sufletul celui care a păstorit timp de aproape 21 de ani Biserica lui Hristos din România.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului , alături de un sobor de înalți ierarhi, preoți și diaconi și a fost urmată de slujba de pomenire pentru cel de-al cincilea Patriarh al României. Cu această ocazie, înalții prelați a evocat personalitatea Părintelui Patriarh Teoctist și au citit și mesajul Patriarhului Daniel, intitulat “Patriarhul Teoctist – o lumină în timpul vieții și peste timp”.

La cea de-a 15-a comemorare a sa, au adus un prinos omagiu președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, deputatul Costel Șoptică, prefectul Sorin Cornilă și primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.

Cei prezenți au mers apoi în cimtirul din satul Victoria, unde au fost rostite rugăciuni la mormintele părinților Patriarhului, Dumitru și Marghioala Arăpașu și au vizitat Biserica cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”, ctitorie a Părintelui Patriarh Teoctist.

Sfinţită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în anul 2014, Casa Memorială este deschisă pentru vizitatori şi este inclusă în circuitul de turism ecumenic.

Patriarhul Teoctist

S-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, jud. Botoşani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora.

A urmat şcoala primară din satul natal. A intrat de tânăr ca frate, la Schitul Sihăstria Voronei din județul Botoşani, aparţinând de Mănăstirea Vorona, aflată în apropierea ţinuturilor natale, în anul 1928.

A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a continuat apoi la Mănăstirea Cernica. A fost tuns în monahism la 6 august 1935 la Mănăstirea Bistriţa din județul Neamţ, primind numele de Teoctist.

Ca patriarh, PF Teoctist a obţinut importante recunoaşteri din partea majorităţii Bisericilor ortodoxe locale, a promovat învăţământul religios după 1989, înfiinţând noi seminarii teologice, școli de pregătire a asistenţilor sociali, de restauratori de monumente istorice şi a organizat obţinerea de burse în străinătate.

Totodată, a întreprins demersurile pentru canonizarea unor sfinţi români, a reformat şi a promovat activitatea editorială bisericească și a reorganizat Biserica Ortodoxă Română de peste hotare.

Patriarhul Teoctist Arăpașu a trecut la cele veșnice luni, 30 iulie 2007.

FOTO:


Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri