VIDEO:
Comuna Șendriceni a cunoscut, în ultimii 4 ani, o ascensiune remarcabilă din punct de vedere social, grație fondurilor pe care le-a atras primarul Marin Dohotariu. De la Guvern sau europeni, banii au fost folosiți pentru dezvoltarea satelor ocolite o bună perioadă de timp de investiții importante.
Cele mai multe, în infrastructură.
Pentru că își dorește pentru locuitorii săi condiții civilizate de trai, așa cum e normal într-o comunitate europeană, primarul împreună cu administrația locală fac eforturi pentru ca și comuna Șendriceni să se dezvolte, iar locuitorii să aibă acces mai ușor către serviciile și instituțiile de primă necesitate..
Unul dintre proiectele inițiate de primarul comunei și finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), este cel care vizează asfaltarea a 7, 7 km de drumuri de interes public în satele Horlăceni și Pădureni, pentru care s-a atras o finanțare de 7,7 milioane de lei.
Mai exact, cu acești bani va fi modernizat DC76 B, pe o lungime de 7,7 km în satul Pădureni, de la limita cu drumul județean DJ 291 C până la limita cu localitatea Dersca. Dacă înainte era un proiect în lista investițiilor propuse și promise de primarul Marin Dohotariu locuitorilor satului Pădureni, acum este un vis împlinit.
Lucrările au demarate în luna aprilie și, conform contractului, în primăvara anului viitor peste 3.500 de locuitori din comunele Șendriceni și Dersca vor circula pe drumuri asfaltate.
În mandatul lui Marin Dohotariu a fost extinsă și rețeaua de alimentare cu apă. 400.000 de lei au fost alocați de la bugetul local pentru ca și sătenii din Cătunele Stracova și Cobâla să fie conectați la sistemul public de aprovizionare care asigură furnizarea continuă și mai ales sigură de apă locuitorilor de la sate.
O altă investiție realizată cu fonduri de la bugetul local este extinderea conductei de gaze naturale presiune redusă pe strada Pascari, pentru care s-au cheltuit 172.000 de lei. Iar acest proiect va fi continuat în anii următori și în alte sate, pentru alte sute de gospodării.
Și tot cu bani de la bugetul local, administrația locală a efectuat lucrări de decolmatare a albiilor afluenților râului Jijia, astfel încât riscul inundațiilor să fie cât mai mic, iar populația să fie în siguranță. Lucrările au fost efectuate pe cursurile de apă Buhai, Pârîul întors și Dintevici, pe lungime de 11 km. Cele 3 investiții au necesitat un efort financiar de 63.500 de lei. Cu 86.000 de lei a fost construit și reabilitat iazul Liceului Tehnologic Al. Vlahuță, kiar cu 415.000 de lei Serviciul voluntar pentru situații de urgență a fost dotat cu utilajele necesar eintervențiilor , fondurile fiind asigurate, de această dată, de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor rurale.
Și pentru că își dorește să o comună europeană, primarul Marin Dohotariu a modernizat și rețeaua de iluminat public. În mai multe sate, corpurile de iluminat cu eficiență redusă au fost înlocuite cu aparate de tip LED, mult mai eficiente. Acest lucru s-a făcut în baza unui contract multi anual de la bugetul local, valoare investișiei ridicându-se la 517.650 de lei. Și tot cu bani de la bugetul local, adică 80.000 de lei, rețeaua de 0,4 kw a fost extinsă, în satul Șendriceni, pe o lungime de 570 metri. Primarul Marin Dohotariu spune că rețeaua de iluminat public va fi extinsă și modernizată, treptat, în toată comuna.
Practic, prin această strategie de dezvoltare abordată de primarul Marin Dohotariu și echipa sa de la Primărie, taxele și impozitele plătite de populație s-au întors în comunitate prin aceste proiecte care cresc nivelul de trai al comunei și șansele atragerii de investitori, care găsesc la Șendriceni toate condițiile pentru a dezvolta afaceri. Iar asta pentru oameni inseamna un trai mai bun.