VIDEO/FOTO Zeci de credincioși din satul Tocileni s-au rugat pentru sufletul celui care a păstorit timp de aproape 21 de ani Biserica lui Hristos din România

Zeci de credincioși din satul Tocileni, autorități locale, rude ale Părintelui Patriarh Teoctist și clerici, s-au rugat duminica 30 iulie, la Casa Memorială din Tocileni, pentru sufletul celui care a păstorit timp de aproape 21 de ani Biserica lui Hristos din România.

Slujba de pomenire pentru cel de-al cincilea Patriarh al României a fost săvârșită de părintele protopop Petru Fercal, alături de un sobor de preoți. Cu această ocazie, înalții prelați a evocat personalitatea Părintelui Patriarh Teoctist .

La cea de-a XVI-a comemorare a sa, au adus un pios omagiu președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, prefectul Sorin Cornilă și primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.

Evenimentul dedicat comemorarii Părintelui Patriarh Teoctist a inceput de dimineata la cimtirul din satul Victoria cu o slujba unde au fost rostite rugăciuni la mormintele părinților Patriarhului, Dumitru și Marghioala Arăpașu și au vizitat Biserica cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”, ctitorie a Părintelui Patriarh Teoctist.

Patriarhul Teoctist

S-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, jud. Botoşani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora.

A urmat şcoala primară din satul natal. A intrat de tânăr ca frate, la Schitul Sihăstria Voronei din județul Botoşani, aparţinând de Mănăstirea Vorona, aflată în apropierea ţinuturilor natale, în anul 1928.

A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a continuat apoi la Mănăstirea Cernica. A fost tuns în monahism la 6 august 1935 la Mănăstirea Bistriţa din județul Neamţ, primind numele de Teoctist.

Patriarhul Teoctist Arăpașu a trecut la cele veșnice luni, 30 iulie 2007.

(Visited 194 times, 1 visits today)