Cele mai citite

loader-image
Botoșani
04:45, 29 februarie 2024
temperature icon 3°C
cer acoperit de nori
Humidity 86 %
Wind 7 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 7 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:55
Sunset Sunset: 17:56

Ultimele Știri

Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. La mulţi ani pentru sărbătoriţi!

8 noiembrie 2022 | Eveniment

Pe 8 noiembrie, credincioșii creștin ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavriil, iar sărbătoarea poartă numele de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. De asemenea, tot la această dată sunt prăzmuite toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este de fapt sărbătoarea tuturor îngerilor. Primul care a fost sărbătorit este Mihail, după care a urmat arhanghelul Gavriil/Gabriel și mai cunoscut este Rafael, sărbătorit de catolici.

Titlul sărbătorii în calendarul ortodox este Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri

Îngerii păzitori sunt primiți cu ocazia botezului. Cuvântul sobor înseamnă adunare, fiind un cuvânt vechi de proveniență slavă. Acesta se referă la adunare de oameni, sfat, consfătuire, întrunire.

În icoane, îngerii sunt pictați cu aripi, cu chip uman. În biserici îi vedem pe catapeteasmă, pe peretele despărțitor între altar și restul bisericii. Pe celelalte două uși laterale de la intrare, sunt înfățișați Sfinții Mihail și Gavril, Mihail pe ușa din stânga și Gavril pe ușa din dreapta.

Sărbătoarea lor este cu o săptămână înainte de începerea postului Nașterii Domnului. Cifra 8 reprezintă simbolul vieții veșnice, infinitul.

Arganghelul Mihail este cel care a pus capăt căderii îngerilor răi prin cuvintele: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”, cuvinte pe care noi le repetam tot timpul în cadrul Sfintei Liturghii: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luam aminte, Sfânta Jertfă în pace a o aduce”.

Este cel care distrus cetațile Sodoma și Gomora și l-a salvat pe Lot împreună cu familia sa de la moarte. A călăuzit poporul evreu când a ieșit din robia egipteană. L-a întărit pe Iosua, fiul lui Navi, înainte de începerea cuceririi Canaanului și potrivit Apocalipsei, el va aduce biruință finală asupra diavolului și a slujitorilor lui. Exista tradiția potrivit careia, Mihail I s-a descoperit Sfantului Constantin cel Mare și i-a aratat pe cer semnul sfintei cruci spunându-i: „Prin acest semn vei invinge!”.

Arhanghelul Gavriil este cel care a vestit nașterea prorocilor și a drepților lui Dumnezeu, dar și intruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Sfânta Fecioară Maria. Este cel care i-a tâlcuit vedenia lui Daniil (Daniel, 8, 16). Potrivit Tradiției, el este cel care a prăvălit piatra de la ușa mormântului și a șezut deasupra ei, când Domnul a înviat și a vestit pentru prima dată Mironositelor ca Hristos a inviat.

În Canonul de rugăciune către toate puterile cerești și toți sfintii, noi Îi cerem lui Dumnezeu: „Inconjoara-ne cu Sfinții Tăi Îngeri ca, prin mijlocirea lor fiind păziti și povățuiti, să ajungem la unirea credinței și la cunoasterea slavei Tale neapropiate”, potrivit CrestinOrtodox.ro.

Sfinții Mihail și Gavriil sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri