Cele mai citite

loader-image
Botoșani
08:25, 21 iulie 2024
temperature icon 24°C
cer acoperit de nori
Humidity 61 %
Wind 8 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 15 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:37
Sunset Sunset: 20:02

Ultimele Știri

Lansarea albumului „Fereastra spre amintiri”- cu lucrări semnate de Marcel Alexa

29 ianuarie 2020 | Educatie

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani are prilejul de a prezenta o noua apariție editorială, respectiv Albumul de pictură în care figurează lucrările artistului plastic Marcel Alexa și care este intitulat sugestiv „Fereastra spre amintiri”.

Acesta s-a născut în Botoșani și este absolvent al Școlii Populare de Arte, promoția 1992, profesor Victor Hreniuc. A avut de-a lungul timpului expoziții anuale de grup, dar și personale la Galeriile de Artă „Luceafărul”, care au aparținut Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Cuturii Tradiționale Botoșani, Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, Memorialul Ipotești, galeriile din Suceava, Timișoara, dar și la expozițiile internaționale din Anglia și Franța.

„Instituția noastră a optat pentru această editare deoarece legătura artistului cu universul patriarhal este una de lungă durată și în același timp, trainică, dânsul petrecându-și copilăria alături de bunici în mediul rural și având posibilitatea să îndrăgească elemente ale culturii materiale și spirituale populare, exemplificate în multe dintre lucrări. Din acest motiv, albumul este bine structurat și întemeiat pe trei secțiuni: universul patriarhal, natura statică și Botoșanii de altădată. Este firesc să amintim că a beneficiat de excelente condiții grafice, care au fost asigurate de specialistul Dragoș Lespezeanu, și că s-a bucurat de aprecierile criticului de artă Felicia Acsinte din Iași, o distinsă absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Iași.” a declarat etnograful instituției Margareta Mihalache, cea care prezintă, cu multe detalii, tematica etnografică.

Tematica legată de Botoșanii de altădată a beneficiat de o excelentă descriere din partea istoricului Gheorghe Median, dar se cuvin amintite în acest context și observațiile pozitive ale regretatului profesor Aurel Dorcu cu privire la florilegiul pictat de Marcel Alexa.

Interesul artistului pentru interiorul țărănesc este unul vizibil, fiind preocupat de tipul de locuință simplu, care se structurează pe cele patru colțuri ale casei, și pe tipul de locuință dezvoltat, mai apar și frânturi cu așa-zisele colțuri dragi sufletului sau cu trimitere spre anumite credințe bine împământenite și păstrate. Natura statică se bucură în zugrăvirea propriu-zisă de veridicitatea bine susținută din punct de vedere cromatic. Parcurgând prezentarea istoricului Gheorghe Medina, este lăudabil că Domnia sa amintește de albumul lui Marcel Olinescu și Aurel Gheorghiu „Botoșanii care se duc”.

În acest sens, afirmă că Marcel Alexa a intuit această degringoladă a vechilor forme de arhitectură orășenească, foarte prețioase de altminteri, și de aceea le-a și zugrăvit.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani vă invită sâmbătă, 1 februarie 2020, ora 13, la vernisajul Expoziției de pictură „Fereastra spre amintiri” a artistului plastic Marcel Alexa și la lansarea albumului.

 

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri