ASTĂZI: Sfântul Nicolae, sărbătoare mare: Ce trebuie să ai în casă şi ce este interzis să faci

Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti din calendar, este praznuit la 6 decembrie.

Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul IV, in provincia Lichia, orasul Patara (Turcia). Parintii au fost oameni instariti, dar si foarte credinciosi. Si-au dorit mult un copil. Si Dumnezeu le-a daruit unul. Unul milos, foarte intelept si extrem de curajos. A invatat viata duhovniceasca de la unchiul sau, Nicolae, episcopul Patarelor. Ramas orfan devreme, Sfantul Nicolae si-a impartit averea mostenita fara sa pastreze nimic.

Sfantul Nicolae a aparat dreptatea printre oameni si a mantuit de la condamnare trei barbati. A fost considerat sfant de popor chiar din timpul vietii. Oamenii il chemau avand credinta ca necazurile lor vor fi mantuite. Doua dintre minunile sale au marcat profund constiinta crestinilor si stau la baza convingerii ca Mos Nicolae aduce daruri in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Se spune ca o familie saraca avea trei fete. Si, atunci cand acestea au crescut, parintii s-au gandit ca o viata „usoara” ar fi solutia la saracia in care traiau. Sfantul Nicolae a avut insa un alt plan cu ele si le-a salvat sufletele, pe rand, punandu-le la fereastra cate o punga cu bani.

Se mai povesteste ca Sfantul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugaciune, niste marinari. De atunci, acestia il cinstesc si il considera ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atat de mult incat in Rusia aproape toate bisericile au colt de rugaciune inchinat Sfantului Nicolae. Dupa o viata aspra, dar plina de credinta, a trecut la viata vesnica pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica din Bari, in sudul Italiei.

Sfantul Nicolae aduce cu el traditii, obiceiuri si superstitii, pe care orice roman ar trebui sa le stie. Iata care sunt cateva traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae:

In traditia romaneasca, Sfantul Nicolae apare infatisat pe un cal alb, facandu-se aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii. Acesta pazea Soarele care incerca sa se strecoare pe langa el spre taramurile dinspre miazanoapte, pentru a lasa lumea fara lumina si caldura. In credinta populara, este denumit Sannicoara. Este recunoscut pentru ca ajuta vaduvele, orfanii, oamenii saraci si apara soldatii in timpul razboiului. Din acest motiv pentru, este invocat in timpul luptelor.

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

Chiar daca Mos Nicolae este mereu grabit sa ajunga la copiii din intreaga lume, acesta isi face timp sa asculte si dorintele fiecarui copil in parte.

Conform traditiei, nuielusa cu care era pedepsit copilul trebuia sa fie din mar. Daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana de Craciun, insemna ca Mos Nicolae l-a iertat pe cel care nu a fost ascultator.