Gripa face ravagii în județul Botoșani

Gripa îmbolnăvește tot mai mulţi botoşăneni. Confruntaţi cu un val de îmbolnăviri fără precedent în această iarnă, medicii avertizează că numărul de cazuri ar putea creşte în continuare. Asta în condiţiile în care, la Spitalul Judeţean deja nu mai sunt paturi libere, iar medicii au început să interneze bolnavii şi pe alte secţii.

Doar în ultima săptămână în județul Botoșani au fost înregistrate 54 de cazuri de gripă, dintre care 19 au necesitat spitalizare.

De la începutul sezonului rece, această boală a afectat 103 botoșăneni, susțin reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani, care au epuizat d ela jumătatea lunii februarie stocurile de vaccin antigripal.

Recordul a fost înregistrat, însă, de infecţiile respiratorii.

În ultima săptămână de monitorizare efectuată de Direcţia de Sănătate Publică (intervalul 19-25 februarie) au fost raportate 3.200 de cazuri.

2.380 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii și alți 908 pacienți au fost diagnosticați cu pneumonii, jumătate dintre aceştia fiind copii de până la 14 ani. 196 de persoane au avut nevoie de tratament de specialitate în spital din cauza complicaţiilor suferite în urma afecţiunilor respiratorii.

De vină sunt schimbările de temperatură din ultimul timp. Însă situaţia este cu atât mai gravă cu cât vaccinarea antigripală e ultima grijă pentru mulţi botoşăneni. Gripa este o infecţie respiratorie contagioasă, cu potenţial mic de ameninţare dacă este tratată la timp. Simptomele gripei apar la aproximativ trei zile după expunerea la virus, şi includ: febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat, durere de spate, braţe şi picioare. Deşi manifestările sunt asemănătoare cu cele cauzate de răceală, în cazul gripei sunt totuşi mai severe şi durează mai mult timp.