Schimbarea la Față – 6 august 2018. Ziua în care nu ai voie să te cerți

Creştinii ortodocşi, catolici şi greco-catolici prăznuiesc, astazi, Schimbarea la Faţă a Mântuitorului pe Muntele Tabor – una dintre cele mai mari sărbători creştine – când apostolii Săi se conving că marele lor învăţător este nu numai un prooroc al lui Dumnezeu, ci şi Dumnezeu adevărat.

Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorbă cu Iisus despre patimă şi moartea Sa în Ierusalim.

Obrejenia sau Probejenia, așa cum este cunoscută în folclorul tradițional sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului, marchează începutul toamnei. E momentul din an în care frunzele încep să-şi schimbe culoarea, iarba nu mai creşte, apele se răcesc iar târâtoarele se retrag pentru iernat. De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată.

Ai grijă să nu te cerți cu cineva, căci vei avea parte numai de scandal! E de preferat să nu pleci la drum, căci riști să te rătăcești. E bine ca nici fetele să nu se pieptene, căci altminteri nu le va mai crește părul. Nu munci, căci altfel te poți alege cu mutilări grave ale trupului.

În această perioadă să sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani.