Caravana de depistare timpurie a copiilor cu autism din Botoșani, o campanie sprijinită de medicul Tamara Ciofu

Deputatul Tamara Ciofu da startul pe 1 februarie la un proiect de suflet intitulat „Caravana de depistare și salvare a copiilor cu tulburări în spectrul autist” – o campanie de conștientizare, de acceptare,de recunoaștere, de sprijn pentru cei afectați și familiile lor.

“Așa cum am promis în luna decembrie când am format grupul de lucru coordonat de doamna dr. Daradai Maria care să se ocupe de acest proiect, iată în luna ianuarie ne-am întâlnit din nou pentru a demara proiectul nostru de suflet Caravana de depistare și salvare a copiilor cu tulburări în spectrul autist”, a declarat medicul Tamara Ciofu.

La discuții au participat managerul Spitalului Județean Botoșani – dr. Livia Mihalache, directorul Direcției de Sănătate Publică – Teodor Ferariu, coordonatorul asistenților medicali comunitari – Hliban Carmen dar și specialiști ai Centrului de Sănătate Mintală dr. Dardai Maria, Dănilă Laura, Irina Talpă, Cucu Daniela, Irina Andrici, Gabriela Deleanu.

„O echipă mobilă formata din sase specialiști se vor deplasa pentru a evalua, diagnostica, monitoriza, oferi suport_educațional și terapie pacienților. S-a ajuns la această decizie pentru a oferi acces chiar și celor din mediul rural care nu au posibilitatea să ajungă în cabinetele unor specialiști, iar stabilirea diagnosticului să poată fi realizată cât mai repede. Mai mult s-a elaborat un chestionar ce urmează a fi aplicat părinților copiilor care prezintă semne de dezvoltare anormală neuropsihică”, mai spune Tamara Ciofu.

Un rol important în această campanie îl vor avea și asistenții medicali comunitari din unitățile administrativ teritoriale care pentru început vor fi #informați asupra semnelor clinice pe care le prezintă un copil care este suspectat de tulburări din spectru autist urmând ca apoi aceștia să_depisteze copii din comunitate și să-i ducă_la_echipa mobilă de evaluare. Ulterior, dacă cazul se confirmă, acei copii vor fi introduși, ca și cazuri noi în programul de recuperare, terapie medical, dar și educațională precoce. Îmi doresc să găsim sprijin la nivelul autorităților locale astfel încât la final să fim mulțumiți că ne-am atins obiectivul.

Așadar, încercăm să demarăm acest proiect pe data de 1 februarie. Va fi o campanie pe termen lung, va fi o campanie care va trece prin toate comunele județului astfel încât să conștientizăm părinții copiilor care prezintă tulburări în spectru autism că au suport, că au cui să se adreseze, că pot să beneficieze de terapie. Cel mai important este să se recunoască boala cât mai repede pentru a se interveni corect, specializat pentru fiecare copil în parte.