COD PORTOCALIU de inundații la intrarea râului Prut în țară

Potrivit informațiilor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani, râul Prut, la intrarea în țară, a depășit cota de inundație cu 5 cm.

Astfel, la ora 22.00, la Oroftiana, raul Prut măsură 500 cm.

Tendinţa este de creştere. La aceasta cotă, nu există riscul ca gospodăriile populaţiei să fie afectate.

Încă din cursul zilei de duminica, populaţia a fost avertizată să nu desfăşoare activităţi în zonele inundabile şi în lunca Prutului. Totodată, persoanele care desfăşoară activităţi economice în Lunca Prutului (balastiere şi stâni) au fost anunţate sa evacueze zona. Două echipaje ale ISU Botoşani sunt în teren şi monitorizează situaţia.

COD PORTOCALIU / Ca urmare a propagӑrii viiturilor formate în bazinul superior al Prutului, amonte de intrarea în ţarӑ, se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE  pe râul Prut – sector amonte Acumularea Stânca Costeşti, județul Botoșani.

Pe baza informaţiilor actuale, se estimează că la staţia hidrometrică Oroftiana pe râul Prut se va înregistra un nivel maxim de 610 – 630 cm (cu 140 – 160 cm peste COTA DE IUNDAŢIE), iar la staţia hidrometrică Rădăuţi Prut pe râul Prut se va înregistra un nivel maxim de 420-430 cm (cu 10 – 20 cm peste COTA DE INUNDAŢIE).