Sorina Pintea, Ministrul Sănătății: „Este posibilă declararea epidemiei de gripă. În ultimele zile, 20 de persoane au murit din această cauză”

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a declarat că e posibilă declararea epidemiei de gripă. În ultimele zile, 20 de persoane au murit din această cauză.
Citeşte întreaga ştire: Sorina Pintea: „Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei de gripă”. Ce a spus Ministrul Sănătății despre cele 20 de persoane decedate din această cauză

Important este să nu folosim automedicaţia, să urmăm cu stricteţe recomandările specialiştilor”, a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Realitatea TV. Despre persoanele decedate: „Au avut în comun un singur lucru, nu erau vaccinate”
Ministrul Sănătății a explicat și în ce condiții poate fi declarată epidemia de gripă. „Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei şi dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, adică numărul cazurilor confirmate este mai mare decât numărul cazurilor estimate, putem vorbi despre o epidemie.

Avem deja o săptămână epidemică şi avem toate şansele ca joi, când vom prezenta datele INSP, să avem şi a doua săptămână epidemică. De aceea, măsurile pe care împreună cu specialiştii le-am comunicat Direcţiilor de Sănătate Publică şi Ministerului Educaţiei sunt măsuri ca şi în cazul unei epidemii de gripă”, a spus Pintea.

Despre cele 20 de cazuri de deces, Pintea a spus: „au avut în comun un singur lucru, nu erau vaccinate”. „Din cele 20 de persoane decedate – 16 au avut condiţii medicale preexistente”, a mai punctat ministrul Sănătăţii. Ea a afirmat că sunt vaccinate 1.255.000 de persoane din grupele de risc. „Cealaltă categorie ar trebui să se vaccineze cumpărând vaccinul din farmaciile cu circuit deschis. Din datele pe care le avem în acest moment, procentul este foarte mic. Populaţia nu a ales să se vaccineze”, a precizat Sorina Pintea.

www.libertatea.ro