VIDEO/FOTO 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită și la Botoșani

VIDEO

Ziua Unirii la Botoşani a fost, poate, cea mai aglomerată manifestare dedicată Unirii Principatelor desfăşurată pe plan local, sub aspectul participării din rândul populatiei dar si a oficialităţilor.

Începând cu orele 11:00, după intonarea imnului de stat si mesajul primului ministru transmis de catre prefectul Alexandru Colbu, au urmat depunerile de coroane şi jerbe de flori la monumentul domnitorului Al. I. Cuza din faţă sediului IPJ, de către toţi cei prezenţi, parlamentari de Botoşani şi reprezentanţi ai instituţiilor şi partidelor politice.

A urmat Hora Unirii, iar participanţii nu au făcut nicio excepţie de la sărbătoarea din acest an şi s-au prins cu toţii în horă. Foarte mulţi botoşăneni însă au asistat, de pe margine, la sărbătorirea Unirii, cu toţii evident emoţionaţi de momentul solemn al manifestării.

Unirea Principatelor Române care a avut loc pe 24 ianuarie 1859, cunoscută şi sub numele de “Mica Unire”, este considerată primul pas important pentru Marea Unire de la 1918.

Mica Unire reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.

Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie, este ales și domn al Ţării Româneşti, fiind proclamat domn al Principatelor Unite.

Trei ani mai târziu, în 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în urma unei propuneri legislative din 2014.

GALERIE FOTO