VIDEO/FOTO Staţie de tratare a levigatului prin osmoză inversă instalată la depozitul ecologic de la Stăuceni

VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO:

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) din Stăuceni a achiziționat o staţie de tratare a levigatului prin osmoză inversă. Aceasta va asigura o capacitate suficientă de tratare, reducând riscul poluărilor accidentale prin deversări necontrolate în afara depozitului.

Furnizorul echipamentului a început să instaleze stația pentru a o pune în funcțiune cât mai repede. Ulterior, timp de trei luni, personalul operatorului depozitului CMID Stăuceni, asistat de proiectant şi de furnizorul de tehnologie, va efectua testele de fiabilitate, întreţinere şi operare.

Valoarea investiției depășește jumătate de milion de euro și va fi suportată de către operator, iar la finalul contractului aceasta va intra în proprietatea județului Botoșani.

În plus, Consiliul Județean Botoșani a demarat achiziționarea unui echipament de monitorizare a contaminării radioactive a deșeurilor și a încheiat un parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea obținerii finanțării și implementării proiectului de achiziționare centralizată a unor instalații de tratare pentru biodeșeuri colectate separat.

Toate aceste eforturi sunt necesare pentru ca depozitul de deșeuri de la Stăuceni să devină performant. Astfel, deșeurile mari vor putea fi selectate mai ușor, în timp ce volumul celor mici, în urma digestiei anaerobe, va scădea cu 60%.